Rapport från Axfoods årsstämma 2017

 

Var: Stockholm City Conference Centre, Folkets hus.

När: onsdagen den 15 mars

Närvarande: 375 personer

Vad beslutades: Vanliga stämmogöromål.

Stämmans ordförande: Mia Brunell Livfors

Vad sa VD Anders Strålman:

Axfood har inte bara haft en strålande tillväxt i år utan i många år. Tar marknadsandelar på en tuff marknad. Willy och hemköp når 2 miljoner konsumenter idag.

Har förvärvat mat.se. Tar ca 3 år innan de har en lönsamhet. Volymen är helt avgörande för det. En av strategierna för förvärvet är också att få mer kompetens inom nätvaruhandeln. Har nu 3 varumärken som håller på med onlineförsäljning och de kommer vara kvar.

Förvärvat ett lågprissegment – eurocash (finns längs den svenska gränsen till Norge).

Konsumenterna väljer allt mer hållbara produkter. Har egna varor som dels möter lågpris och dels höga kvalitets- och hållbarhetskrav. Hållbarhetsprofilen kommer i framtiden att bli en konkurrensfördel. Mål att vara klimatneutral 2020, minska matsvinnet och arbetar för förbättrad plaståtervinning. Matkassen 2030 – nyckeln till hållbar utveckling; näringsliv, politiker, myndigheter och kunder måste agera tillsammans. Här har Axfood 79 konkreta förslag.

Vad frågade Folksam:

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt för att säkerställa att hållbarhetsmålen prioriteras är även att koppla dem till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om Axfood gör detta idag? Om inte, hur ser ni på att kunna göra det i framtiden?

Vad svarade VD Anders Strålman:

Ja i vissa avseenden men har mer att göra

Övriga frågor:

Swedbank frågade bland annat om hur mottagandet varit av matkassen 2030

Aktiespararna hade mycket beröm att ge.

Övriga frågor från enskilda aktieägare:

Varför det är så ont om kvinnor. Hur ser konkurrensen ut här i Sverige. Vilken är den mest lönsamma produkten. Var finns det för orostecken. Hur mycket kommer det satsas på e-handeln.

Övrigt: VD Anders Strålman lämnar Axfood och nya VDn Klas Balkow fanns på plats och presenterades. Efter stämman bjöds det på delikatesstallrik och goodiebag.

Tweets från stämman och @etikkatten:

@etikkatten: Rörande bildspel på avgående VD Anders Strålman #axfood

@etikkatten: Frågestund: En aktieägare skar sig på en förpackning på Willysmen allt har gått bra #axfood

@etikkatten: Konsumenterna väljer allt fler hållbara produkter #axfood

@etikkatten: Anders Strålman berättar om en strålande tillväxt inte bara i år utan även i många år. tar marknadsandelar på en tuff marknad #axfood

@etikkatten: Trevlig och gott mingel #axfood

@etikkatten: Årets kanske säkraste vårtecken – en av katterna är på väg till årets första bolagsstämma #axfood