EU:s klimatpolitik – hur en halv grad ställer allt på sin spets!

Vad: seminarium i Almedalen arrangerat av EU-kommissionen i Sverige.

När: tisdagen den 5:e juli

Vilka medverkade: Carina Lundberg Markow, Folksam, Pierre Schellekens, vice kabinettschef för EU-kommissionär Miguel Arias Cañete, Beatrice Rindevall, redaktör, Supermiljöbloggen, Erik Ljungberg, kommunikationsdirektör, Scania, Linnéa Engström, Europaparlamenteriker, Miljöpartiet. Seminariet modererades av Annika Korzinek, chef för politiska enheten, EU-kommissionen i Sverige.

EU

Vad sa Folksam: började med att konstatera att det faktum att alla var nöjda med Parismötet lika väl kan vara en negativ som en positiv nyhet då det ofta innebära att man är nöjd för att man inte behöver göra någonting. Vidare har Ungern men inte Sverige ratificerat det vilket kanske inte heller är någon rakt av positiv signal. Men för att nå målen i Parisavtalet måste vi börja arbeta där vi är, och man kan säga att det handlar som så ofta om “biffen, bostaden och bilen”. Det är där vi måste titta på vad vi kan ändra i vårt beteende, vad vi kan försaka, för att uppnå förändring. Men det känns som att det inte går med blixtens hastighet direkt för medan EU-kommissionen funderar på skrivningar har USA sagt att man ska skriva på i höst. Där händer det dock lite annat i höst som också kan få efterverkningar (ledtråd – presidentval). Kina har heller inte skrivit under ännu.

Näringslivet ligger längre fram för att nå målen än vad staten gör och vi behöver därför hjälp. Vi har ännu inte sett en enda statligt garanterad grön obligation. Pensionssparare behöver sådana projekt, och garantier, då man inte kan gå in i start-up företag på samma sätt som andra ägare eller riskkapitalbolag.

Vidare skulle en utbyggd satsning på infrastruktur hjälpa. Vi vet att det finns tillräckligt med vindenergi utanför Englands östkust för att hjälpa de tunga industrierna i tyska Ruhrområdet, men istället för en elkabel dem emellan finns det en oljepipeline från Ryssland. Här går vi i otakt och överstatatligheten har möjlighet att bistå med bra insatser.

Vad sa det övriga panelisterna:

En hel del diskussioner och inlägg om var man når förändring, det vill säga som konsument, medborgare, staten eller EU, även samtal om att staten måste hänga med och understödja den utveckling som sker av teknik och digitalisering och shared-economy. Vi får inte ha exempel på där till exempel skattelagstiftning står i vägen för bra samarbetsprojekt och initiativ.