Rapport från årsstämma i Hexagon

Bild Hexagon

Männnen det handlar om i Hexagon; ordförande Melker Schörling och vd Ola Rolén

Var: Operakällaren i Stockholm 

När: fredagen 9 maj 2014

Hur många: 190 personer närvarande

Vad beslutades: rätt vanliga göromål

Vad sa ordförande: inte så mycket och det han sa gick väldigt fort.

Vad sa vd: Ola Rolén berättade om verksamheten och om året som gått. Det var även glädjande att höra om hur Hexagon i sin verksamhet bidrar till klimatsmarta lösningar i form av de precisionsverktyg som de säljer till industri. Flera exempel på hur Hexagons produkter bidrar till klimatsmarta lösningar lämnades under stämman.

Vad frågade Folksam: om hur Hexagon arbetar med att förhindra korruption, utbilda anställda i dessa frågor och hur whistleblowerfunktioner finns.

Vad svarade vd: att det var självklart att problem kan uppstå men att Hexagon har en uppförandekod som inte bara gäller för anställda utan även för agenter och distributörer. De genomför årligen utbildningar för 130 chefer som de inte bara måste genomgå utan även skriva under på att de har förstått. Det finns en whistleblower-funktion, eller ”skvallertratt” som Rolén direktöversatte det till, som chefsjuristen är ansvarig för. Man kan vara anonym när man använder den.

Övriga frågor: Aktiespararna frågade om vinstvarning vid förvärv och nedskrivning. Vd hänvisade till revisorn som förklarade teknikaliteterna. Enskild aktieägare hyllade Hexagons årsredovisning som ”den bästa jag har fått i år”. Även frågor om konkurrens från Kina och lite teknikaliteter.

Övrigt: stämman genomfördes fredag kl fem på Operakällaren i Stockholm. Det fanns flera teorier kring varför denna tid. “För att locka många” sa någon. “För att locka få” sa någon annan. Facit är i alla fall att det var nytt rekord i antal åhörare/deltagare på stämman.

Tweets från stämman och @etikkatten:

”Den heter MS50. Rätt tråkigt namn, men vi är ingenjörer”, säger vd om ett mätinstrument.

Vd avbryts av mobil som ringer. ”Det där var en Nokia. Finns de fortfarande”.

Revisorn berätta om hur de fakturerat för sina totalt 70 000 timmar.