Rapport från årsstämma i Securitas

Securitas

Bolag: Securitas

Var: Hilton Hotel Slussen, Stockholm

När: 5 maj 2014

Vad beslutades: Traditionella stämmofrågor såsom val av styrelse, ersättningspolicy, ansvarsfrihet åt styrelse osv.

Vad sa vd i sitt anförande: Han talade om hur teknik allt mer ersätter människor och hur detta även uppskattas av kunder som får samma säkerhet till lägre pris. Vd:n visade även några filmer baserade på klipp från övervakningskameror som registrerat misstänkta brott, larmat säkerhetsvakt som i sin tur larmat polis och förhindrat både bilstöld och intrång. Sen berättade han att kunderna numera efterfråga hållbarhet i sina anbud och att Securitas inte varit särskilt bra på detta tidigare men nu tagit ett stort grepp om frågorna.

Vad frågade Folksam: Vi frågade om situationen om arbetstid och lön i Indien, något vi även frågat om tidigare och som även går att läsa om här och här. Vidare frågade vi om arbetsplatsolyckor som Securitas för första gången redovisar i sin årsredovisning. Förra året dog åtta personer av arbetsrelaterade olyckor. Vad var anledningen till detta och hur arbetar bolaget för att få ner olyckorna?

Vad svarade vd: I Indien så ligger det legala ansvaret på Securitas kunder vilket i sig gör det hopplöst för bolaget att själva betala. En stor del av portföljen i Indien är numera allt oftare multinationella företag som har mycket större förståelse för problematiken. Securitas arbetar med internationella fackliga organisationer. Vd sammanfattar med att det blivit bättre men att det inte är så bra som det borde vara.

De åtta dödsolyckorna ansåg vd vara åtta för många, de ska vara noll. Dödsfallen hade olika orsaker. Exempelvis blev en väktare ihjälkörd av en rattonykter förare i USA, en person klämdes till döds. I Sydafrika och Turkiet överfölls väktare av kriminella gäng. “Det ligger i sakens natur att det händer saker. Men vi kommer rapportera bättre om detta och även vad som görs”, avslutade vd.

Twitterkommentarer från Ansvarsfullt ägande @etikkatten:

Katten myser åt tissel tassel bland de äldre aktieägarna. Många damer är piffiga idag o öppet flörtande här o där. Härliga vår! #securitas

Revisorn talar länge o detaljerat. Nån hostar väldigt en bit bak i raderna. Fler än katten som är pollenhög? #securitas

Vd berättar även om hur kameror utanför skolor kan förebygga ex klotter där väktare kan se o ropa ut “gå hem o gör läxorna! #securitas

/Emilie Westholm