Rapport från årsstämma i Trelleborg

trelleborg

Bolag: Trelleborg

Var: Trelleborg

När: 23 april

Antal närvarande aktieägare: Omkring 650 personer

Vad beslutades: Traditionella stämmofrågor såsom val av styrelse, ersättningspolicy, ansvarsfrihet åt styrelse osv. Inga dramatiska frågor eller händelser utom möjligen när Aktiespararnas representant fick burop efter att ha föreslagit att de skånska redovisningsreglerna liksom Skåne borde bli svenska.

Vad sa vd i sitt anförande: Vd fokuserade mycket på rekrytering och kompetens. Likaså beskrev han trender som ökar efterfrågan på Trelleborgs produkter, såsom ökat resande och energieffektiviseringar. Han var mycket stolt över de populära appar som bolaget utvecklat, bland annat en konverteringsapp.

Vad sa ordförande i sitt anförande: Ordförande beskrev att styrelsearbetet tar 15 procent mer tid nu än tidigare.

Vad frågade Folksam: om Trelleborgs arbete för mångfald och jämställdhet.

Vad svarade vd: Han svarade att mångfald och jämställdhet definitivt är värdeskapande. Bolaget har 92 procent icke-svenska operativa chefer och har exempelvis anpassat alla utbildningsprogram och arbetstider utifrån detta. “Vi vill inte göra om misstaget vi gjorde för några år sedan när vi missade det kinesiska nyåret”, sa han. En strategi är även att ta bort alla expats; “Vi vill inte skicka ut svenskar, fransmän och tyskar i världen utan anställda lokala chefer och se till att alla har samma möjligheter”. Angående jämställdhet sa vd att “det finns många fler kompetenta kvinnor än vi kanske ser i ledningarna idag. Vi arbetar mycket med mentorprogram talangprogram och utbildningsinsatser där vi fokuserar på kvinnor i olika dimensioner”.

Övriga frågor: Aktiespararna ställde många frågor men i övrigt var det glest med frågeställare. Någon undrade om huvudkontoret skulle flyttas till Stockholm, precis som andra bolag gjort. Svaret var nej.

Övrigt: Innan stämman bjöds det på mat och underhållning. Redan en halvtimme innan lokalen öppnade ringlade kön lång utanför.

Twitterkommentarer från Ansvarsfullt ägande @etikkatten:

“Nu om ingenjörskris. Internutbildning viktigt. 2013 lanserades #Trelleborg university.”

“Nu film om #trelleborgs jobb i projektet att leda färskvatten fr Turkiet till Cypern. Vilken grej!”

“De två aktieägarna på raden framför som sovit en stund har till o med vaknat till liv igen #trelleborg”

trelleborg 2

Underhållningen innehöll bland annat en brinnande fiol

/Emilie Westholm