Rapport från årsstämma i Volvo

volvo årsstämma

Bolag: AB Volvo

Var: Liseberg, Göteborg

När: 2 april

Vad beslutades: Traditionella stämmofrågor såsom val av styrelse, ersättningspolicy, ansvarsfrihet åt styrelse osv. Största frågan var den om styrelsens arvode som diskuterades vilt både inför och under stämman. Ett flertal mindre ägare med Alecta i spetsen lade ett motförslag till arvodesförslaget från valberedningen. Valberedningens förslag fick dock majoritet.

Vad sa vd i sitt anförande: Volvos vd talade i två omgångar. Dels innan själva stämman formellt inleddes och dels under den punkt som hade angetts i agendan. (Detta retade upp en aktieägare som vid frågestunden undrade om det inte vore lämpligt att lägga in både den första presentationen liksom prisutdelningen av Volvos teknikpris på agendan.) Vd talade inledningsvis om det tuffa år som passerat och hur fortsättningen på det transformationsprogram som påbörjades 2012 fortsatt. Rekordmånga nya lanseringar förra året har inneburit hårt jobb för alla anställda och vd är övertygad om att de arbete som gjorts kommer att ge positivt resultat.

Vad frågade Folksam: om Volvos affär med Dongfeng och hur hållbarhetsarbetet förts in i den processen. Vad har gjorts hittills, vad görs nu och vad planeras framöver. Riskerna för problem med miljö, mänskliga rättigheter och korruption är ju som bekant högre i Kina än i exempelvis Sverige.

Vad svarade vd: att Volvo arbetar nära Dongfeng även utan för rent finansiella frågor och där är en av de diskuterade frågorna hållbarhet. Volvo definierar hållbarhet enligt FNs definition, nämligen med miljö, mänskliga rättigheter och en ekonomisk del.

“Vi känner att vi haft en väldigt bra diskussion med Dongfeng. De inser att om de ska bli ett internationellt erkänt varumärke så måste de arbeta med detta på ett bra sätt. Vi kommer hjälpa till med utbildning inom Dongfeng och jag är komfortabel med hur arbetet börjat och hur vi kommer ta det vidare steg för steg”, sa Olof Persson.

Övriga frågor: Det ställdes bland annat frågor från Aktiespararna om Kina och från Swedbank Robur om militära delen av verksamheten. Flera aktieägare klagade på den snåla lunchen som bolaget bjudit på. Att inte ens kunna erbjuda senap till varmkorven verkar ha blivit droppen för många småägare som när det kraftigt höjda arvodesförslaget röstats igenom högljutt lämnade lokalen.

Twitterkommentarer från Ansvarsfullt ägande @etikkatten:

Hörde just att SEB inte bara missat att regga Cevian utan även sina egna fonder. #volvo

“Naturligtvis är vi inte nöjda m resultatet för 2013, men vi har gjort en investering för framtiden som jag ser det”, säger vd i #volvo

Ok nu är katten förvirrad. Ordf Svanberg uttalar det Dongfeng – som det skrivs – men vd säger Dongfång. #volvo

 

/Emilie Westholm