Rapport från årsstämma i Meda

meda

Bolag: Meda

Var: Meda, Bergshamra

När:  7 maj

Vad sa vd: Vd talade länge om den nya allerginässprejen Dymista som godkänts i USA och nu rullas ut på allt fler marknader. Han talade även om framtiden för läkemedel med en åldrande befolkning, Obama Care, allt fler som får råd med medicin i utvecklingsländer samt generika och hur det påverkar både bolagen och människorna.

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor såsom styrelse, ersättningar osv.

Vad gjorde/frågade Folksam: Vid förra årets stämma frågade Folksam om Meda inte skulle skriva under Global Compact. Bolaget svarade genom att skriva under mitt under stämman. I år frågade vi därför hur GC påverkat bolagets hållbarhetsarbete. Sen frågade vi även om leverantörerna och hur dessa kontrolleras.

Vad svarade bolaget: Meda passade på att som svar på frågorna dra en kortare presentation av hållbarhetsarbetet och visade samtidigt några bilder. Arbetet med att implementera GC:s principer pågår och under året kommer en gapanalys att genomföras för att finna prioriterade områden. Vad gäller leverantörerna så finns i dagsläget majoriteten i Europa och USA där riskerna är på en låg nivå. Men Meda forsätter förbättra sig, inte minst eftersom de i framtiden ser att de kommer fortsätta in i Indien och Kina. Idag följer 97 procent av leverantörerna den särskilda uppförandekod som gäller dem. Under året kommer arbetet med uppföljningen av denna att forstsätta.

Övriga frågor: Aktiespararna ställde frågor om Medas anti-korruptionsarbete. Förra året infördes en whistle blower-funktion och anpassning och utbildning sker just nu till UK Bribery Act.

Övrigt:

Då vi twittrar från stämmorna kan ni följa oss i realtid. Följ @etikkatten på twitter.

Här är tre tweets från Medas årsstämma:

Vd säger att världen får nya patienter iom Obama care i USA liksom i utvecklingsländer där folk får det bättre. #meda

“Vi har en strävan efter jämställdhet o efter kompetens”, berättar vd o visar en bild på sju kvinnliga chefer o berättar var de jobbar #meda

En ny styrelseledamot presenterar sig. På danska. Plötsligt knäpptyst i salen för det är inte helt lätt att hänga med. #meda

/Emilie Westholm