Rapport från årsstämma i SKF

 

skfBolag: SKF

Var: SKF, Göteborg

När:  26 april

Vad sa vd: Han pratade på svenska under sitt anförande men svarade på frågor på skotska. Vd berättade om produktutvecklingen inom Beyond Zero där produkterna hjälper kunderna till lägre energiförbrukning och utsläpp. Han var också stolt över SKF:s alla appar som kunder kan ladda ned för info om lager och annat.

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor som styrelse, ersättningar och annat.

Vad gjorde/frågade Folksam: Vi frågade om leverantörerna och de avvikelser som hittades förra året. Totalt var det 90 hos 26 leverantörer. Vi undrade även om SKF:s fackliga världsråd. Slutligen så röstade vi nej till incitamentsprogrammet.

Vad svarade bolaget: Vd berättade att SKF har en särskild uppförandekod som rör leverantörer och att audits görs varje år. De avvikelser som funnits förra året var ex brandlicenser som saknades, säkerhetsutrustning som inte användes och avfallshantering som inte fungerade. I dessa fall får leverantören 2 veckor på sig att ta fram ett åtgärdsprogram och 3 månader på sig att rätta till felen. Samtliga avvikelser åtgärdades förra året. Angående det fackliga världsrådet så sa vd att uppförandekoden även gäller de anställda hos leverantörerna. Det fackliga världsrådet är ett sätt att utbilda de anställda och se till att de har möjlighet att organisera sig fackligt osv. Det fackliga världsrådet grundades 2003 och hjälper alla att samarbeta tillsammans för att säkerställa att uppförandekoden följs.

Övriga frågor: Aktiespararna ställde som vanligt frågor och hade även en dialog på scen med valberedningen som de menar borde representera samtliga aktieägare och inte enbart sig själva. Valberedningen menade tillbaka att de visst representerade samtliga ägare. Två ägare ställde även frågor om det incitamentsprogram som Folksam för sjätte året i rad röstade emot. Ordförande svarade att han inte kunde lova men att programmet kan komma att se annorlunda ut nästa år.

Övrigt:

Då vi twittrar från stämmorna kan ni följa oss i realtid. Följ @etikkatten på twitter.

Här är tre tweets från SKF:s årsstämma:

“ Dags för vd! Han ser fram emot den här dagen varje år, för då har han chans att reflektera vad som hänt o vad som ska hända. #skf”

“ WWF säger att #skf är klimatbäst i branschen. 1a verkstadsbolag i “climate savers”. Försäljningen av beyond zero-produkter ökar stort.”

Nu tackar vd alla han kan komma på, som oscars-galan. Så trevlig han verkar! Publiken knäpptyst. En gubbe sov men väcktes av applåd #skf”

/Emilie Westholm