Rapport från årsstämma i Sandvik

sandvik 1

Bolag: Sandvik

Var: Göranssons Arena, Sandviken

När:  25 april

Vad sa vd: Han talade om ett blandat år, rekordfakturering men ändå inte lätt. Viktigt har varit att skapa ett populärt Sandvik, även hos studenter och talanger. Vd nämnde både korruption och arbetsplatsolyckor. ”Ingen ska skada sig under sin arbetstid på Sandvik”, sa han. Trots det dog två personer under 2011 och en person förra året. ”Detta är helt oacceptabelt”, sa vd. Han skröt sedan om hur the Economist beskrivit Sandvik som “obsessed by promoting productivity”. “Bland de finaste betyg vi kan få”, tyckte Faxander.

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor som styrelse, ersättningar och annat.

Vad gjorde/frågade Folksam: Vi frågade om jämställdhetsarbetet som gått framåt rejält de senaste två åren. Vid stämman för två år sedan frågade vi varför ”utvecklingen av balansen mellan män och kvinnor är fortsatt svag”, vilket det stod i årsredovisningen. Den då nye vd:n sa att han inte var nöjd och att det skulle hända saker. Sedan dess har andelen kvinnor i de nya ledningsgrupperna ökat från 9 till 18 procent.

Vad svarade bolaget: Vi ska ta tillvara alla resurser vi har på bästa sätt. Utnyttjar vi inte alla resurser är vi inte effektiva. När vi utformade den nya organisationen så var mångfald viktigt och vi ville ha en internationell ledning. I Sverige och Europa finns inte våra framtida ledningar, vi behöver kompetenser och kunskap från hela världen. Vi kommer att arbeta framöver med mångfald och inkludering. För det handlar om att alla ska vara inkluderade i processerna. Det är under HR-direktören Anna Vikström Persson och mångfaldschefen Anna Hedebrant som frågorna ligger.

Övrigt: Innan stämman drog igång underhölls aktieägarna av närmare 600 elever från Sandvikens Kulturskola i en fantastisk show. Alla var otroligt duktiga men kanske var 8-åringen som sjöng om en hallonbåt i sjönöd den som berörde mest.

Då vi twittrar från stämmorna kan ni följa oss i realtid. Följ @etikkatten på twitter.

Här är tre tweets från Sandviks årsstämma:

2012 ett starkt år för #sandvik Högsta faktureringen i bolagets historia! Mkt jobb m nya strategin. Dock ett blandat år i stort.”

En av mina första utmaningar var att hitta succession eftersom så många skulle gå i pension”, säger vd i #sandvik  Nu är det på plats.”

Starkare riktlinjer o ny compliance m anledning av nya mutlagstiftningen o de skandaler som drabbat andra bolag #sandvik” 

/Emilie Westholm