Rapport från årsstämma i H&M

hmBolag: H&M

Var: Stockholm, Stockholmsmässan

När:  23 april

Vad sa vd: Han talade lika länge om siffror som om csr. H&M är världens största användare av eko-bomull. Varje land har specifika csr-mål. ”Vi vill självklart att människor ska kunna leva på sin lön”, sa vd som träffat premiärministern i Bangladesh för att mana på henne att höja minimilönerna. I Kambodja samarbetar H&M med IF Metall för att utbilda arbetare i sina rättigheter. ”Det här är ett branschproblem och vi arbetar för att nå varaktiga förändringar oavsett vilka leverantörer som textilarbetarna jobbar hos och oavsett vilka de levererar till”, sa vd.

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor som styrelse, ersättningar och annat.

Vad gjorde/frågade Folksam: Vi ställde en fråga om hållbarhetsarbetet som vi anser håller en hög nivå och hur bolaget ser på den negativa bild som ofta ges av företaget. För oss som ägare är transparens och kommunikation en viktig del av hållbarhetsarbetet.                  

Vad svarade bolaget: Vd svarade att H&M kan bli bättre på att informera kunder, medarbetare och aktieägare om hur de arbetar så att alla kan känna sig trygga med deras jobb. Han sa även att det viktigaste H&M kan göra för att bekämpa fattigdomen är att sköta sitt företag bra och på så sätt fortsätta skapa arbetstillfällen. Vd nämnde även media som han i vissa fall tycker är oseriös vilket skadar sakfrågan och i värsta fall i längden även textilarbetarna.

Övriga frågor: Det var en lång stämma med många frågor om löner och textilarbetarnas villkor. Första stämman jag varit på där ingen klagat på modet eller klädstorlekar. Flera institutionella investerare ställde även frågor om hållbarhet och AP4 efterlyste mer långsiktig rapportering eftersom de inte är kortsiktiga ägare.

Övrigt:

Då vi twittrar från stämmorna kan ni följa oss i realtid. Följ @etikkatten på twitter.

Här är tre tweets från H&M:s årsstämma:

“Bilder på OS-kläderna visas o ett väldigt babbel utbryter bakom mig. Kanske inte så panschis-vänliga plagg? Damen bredvid har somnat. #hm”

“Många många frågor om leverantörer och löner. Tänk om alla aktieägare engagerade sig lika mycket i andra bolag också! #hm”

“Persson dä redogör för styrelsens arbete. Ovanligt informativt för en ordf. Brukar vara mer svävande. #hm” 

/Emilie Westholm