Rapport från årsstämma i Securitas


När: 
7 maj 2012

Var: Konserthuset, Stockholm

Vad beslutades: Omval av styrelsen, incitamentsprogram och annan formalia.

Vad gjorde Folksam? Frågade vd hur jämställdhetsarbetet ser ut inom bolaget och om det finns en strategi.

Vad svarade Securitas? Ordförande Melker Schörling inledde med att säga att styrelsen är jämställd. Vd tog sedan vid och berättade att han tar frågan på största allvar. För några år sedan fanns inga kvinnor i koncernledningen, nu finns det två. För några år sedan fanns inga kvinnliga landschefer, nu finns det två. Vad gäller strategi och aktiviteter för jämställdhet så svarade vd efter följdfråga från Folksam att hans ärliga och enkla svar är att han inte prioriterat det.

Övriga frågor: Aktiespararna ställde bland annat en fråga om due diligence görs av politiskt läge på nya marknader och vilka beslut som i så fall fattas utifrån läget. Vd svarade att det finns fall där man säger nej, men att det är bättre att de är på plats och kan vara med att utveckla och förändra. En aktieägare med en aktie tog även chansen att be om ursäkt för att han tidigare hotat ordförande att vrida hans axel ur led – något som ett par väktare gjort med honom. Det visade sig vara ett annat vaktbolag än Securitas så mannen gjorde en pudel och tillkännagav att han skulle dubbla sitt ägande i Securitas – alltså till två aktier.

Allmänna intryck: En rekordsnabb stämma på en timme blankt. Efteråt bjöds det på vin och mat vilket Folksams representant inte hann njuta av men hon snappade åt sig en smarrig lakritsmacaron innan hon lämnade Konserthuset för dagens sista möte.

Extra info: ni vet väl att vi twittrar från varje stämma vi går på? Följ oss på @etikkatten på twitter så får ni uppdateringar i realtid.

/ Emilie Westholm