Det här med bakåtsträvare

Miljöengagerade är omoderna, tillbaka-till-grottan-människor med tillväxtfientlig och kanske även företagarfientlig inställning. Känns den fördomen eller inställningen igen? Ibland verkar det vara en syn som råder bland vissa grupper inom näringslivet.

”Så fort det går bra för oss ska nån komma hit och klaga på nåt, de har väl hittat nån bagge de vill rädda” eller ”såna där bakåtsträvande miljömuppar!” eller ”vi måste ju faktiskt ha oljan för att leva det här livet”.

Eller så är det fler än näringslivsfolket som inte riktigt har koll? Jag lyssnade på Maria Wetterstrands sommarprat häromdagen och hon skämtade exempelvis om att folk tror att Miljöpartiet vill förbjuda bilar.

Här är hur som helst ett exempel på en organisation som varken är emot handel, företagande eller utvinning av råvaror. Däremot uppmanar WWF människor att vara engagerade kunder och göra aktiva val och ställa krav på företagen de handlar av. Inte helt olikt vad Folksam tidigare gjort i sin Shoppingguide förresten.

Och här har Greenpeace en kampanj mot skövling av regnskog, men säger ingenstans att själva produkten ska sluta tillverkas och ersättas av kottar.

Visst är det vanligt att människor som bryr sig om miljön också försöker minska sin konsumtion, men är det verkligen samma sak som att vara bakåtsträvande och tillväxtfientlig? Speglar inte kampanjerna ovan en helt annan syn på samhällets utveckling? I de fall jag hört näringslivsrepresentanter argumentera emot miljö- eller klimatarbete genom att kalla det omodernt och bakåtsträvande så har det däremot varit på ett sätt som får mig att damma av det fantastiska uttrycket; den som sa det han var det!

/Emilie Westholm