Varför har vi så få kvinnliga företagsledare?

Igår hade jag chansen att vara med vid en workshop ett större svenskt börsbolag ordnat i syfte att få fram idéer om hur företaget kan bli mer jämställt. Inbjudna var – förutom jag som representant från en investerare – representanter från de olika dotterbolagen ute i världen och många var synpunkterna på vad som borde göras och vilka mål som skulle sättas upp för att få det gjort. En del ville ha tydliga siffror för vad man skulle uppnå och andra såg sådana mål som något som skulle tvinga dem att kvotera in kvinnor. Intressanta diskussioner och ännu mer intressant och spännande ska det bli att se vad som kan förändras i företaget efter detta.

En av deltagarna tipsade oss andra om följande tal, som jag vill rekommendera vidare. Här berättar nämligen Sheryl Sandberg, COO på Facebook, hur hon tror att fler kvinnor kan nå toppen. Och även om vissa saker eventuellt gäller i större utsträckning för den amerikanska marknaden så är jag övertygad om att vi svenska kvinnor också kan ta till oss en hel del av det hon säger. Inte minst den delen om att se sin egen framgång. Eller vad tycker du?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=18uDutylDa4[/youtube]

/Emilie Westholm