Solrosfröna som Kina inte kan få att försvinna

För ett par månader sen var Carina och jag i London för att bland annat träffa BP. En eftermiddag hade vi lite tid över och passade på att besöka Tate Modern där vi båda fascinerades av hundra miljoner handgjorda porslins-solrosfrön utlagda på marken. Vi hade fått höra att man skulle få gå på dem, men Tate hade förbjudit det sedan museet upptäckt att det skapade porslinsdamm i hela lokalen. Istället stod vi vid sidan om och blickade ut över vad som nästan såg ut som en sjö med gråsvarta och vita frön.

Mannen bakom solrosfröna – kinesiske Ai Weiwei – är känd för att inte dra sig för att säga vad han tycker om politiken i Kina. Och han har många sätt att göra det på. Läs exempelvis här om SvD:s reporters möte med honom.

Vad exakt som fick bägaren att rinna över är oklart. Kanske blev det för mycket helt enkelt. Allt för utmanande? Kanske skräms Kina av händelserna i Nordafrika. Klart är i alla fall att Ai Weiwei sedan i söndags är försvunnen efter att han gripits på Pekings flygplats där han försökt gå på ett plan till Hongkong.

Solrosfröna på Tate Modern har Kina inte lyckats få att försvinna. De finns kvar till den 2 maj för er som har vägarna förbi.

/Emilie Westholm