Korrumperade sopgubbar

Aftonbladet/TT rapporterar idag om mutåtal mot en krögare och sophämtare.

Situationen i artikeln/åtalet är snarlik den som jag upplevde vid grannskapets lokala café. I det fallet såg jag själv hur sopgubbar stolpade in i caféts kök, hämtade lite sopor och återvinningsmaterial (!?) och sedan helt öppet berättade vad de ville ha.

Jag tar två sånnadäringa röda drycker” sa den ena och pekade mot caféts mest exklusiva flaskor saft.

Nä, de stora. Å så ses vi imorgon”. Med dryckerna i ena handen, soporna och återvinningsmaterialet i den andra, stolpade sopgubben ut till väntande åk och försvann.

Nu kanske vän av ordning tycker att detta inte är någon stor sak och att det kanske ändå kan finnas någon hejd på hur politiskt korrekt jag väljer att skriva. Ja, det kan stämma. Samtidigt är det väl ändå själva sjutton hur vissa personer väljer att sätta vanliga spelregler och ekonomi ur spel för egen personlig vinning.

Självfallet kostar sophämtning pengar. Det innebär att några väljer att inte ha daglig hämtning av sopor. Valet är då att förvara soporna till dess att sopgubbarna enligt avtal ska komma, eller se till att soporna försvinner på annat sätt. Kan soporna då försvinna via en sopbil utan att det kostar mer än några av ”de stora röda flaskorna” saft så är det ett lågt pris.

Men det är lik förbaskat fel. Och ett exempel på den vardagskorruption som finns runt omkring oss och som vi kanske inte ser eller ens reagerar på. Men nästa gång vi pratar om hur korrupta och mutade alla andra är, helst de i andra länder, så kan vi väl alla tänka på hur många ”sopgubbar som får saft”-situationer vi känner till i vår egen närhet.