Louis Vuitton, Darfur och svältdöden

En dansk konstnär säljer t-shirts och för pengarna hon får in köper hon medicinsk utrustning som hon skickar till Darfur. Allt för att hjälpa de svältande barnen. Men sättet hon gör det på gör inte alla nöjda. Inte alls nöjda faktiskt. Resultatet är att konstnären nu är skyldig lyxmärket Louis Vuitton närmare 2 miljoner kronor i böter för att hon använt sig av illustrationen av en lyxhandväska när hon ritat sina t-shirts. Louis Vuitton och dess ägare LVMH gillade inte att deras väska förknippades med en svältande pojke.

Jo, visst kan jag förstå att ingen vill att deras varumärke ska förknippas med en svältande pojke. Men hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte förstå hur LVMH inte hittade någon annan lösning på sitt problem än att stämma konstnären Nadia Plesner. Massor av företag – lyx såväl som budget – har på olika sätt visat sitt stöd för både klimatet och miljön, kvinnors rättigheter och jag vet inte allt. Så varför skulle LVMH inte ha kunnat vända det här till sin fördel och i och med det även till Darfur-barnens fördel? Är det inte lyx att sälja dyra handväskor där 1 procent av intäkterna går till svältande barn?

Jag förstår verkligen inte det här. Och kolla gärna LVMH:s uppförandekod förresten.

Konstnären målade för övrigt en tavla efter att hon fått höra att upphovsrättsintrånget inte gällde om avbildningen av väskan ingick i en sådan. Här är den

/Emilie Westholm