Internationella kvinnodagen för dig som föddes 1908

Föreställ dig att du föddes 1908, mitt i kalla februari. Månaden innan invigdes tunnelbanan mellan Manhattan och Brooklyn. Modernt så det förslår. Men varken det eller Ellen Keys förslag till ny äktenskapslag där makarna är jämställda – som hon presenterade dagarna innan du föddes – berörde dig där du låg i vaggan.

Lagom till midsommar ditt första levnadsår ägde en demonstration med en kvarts miljon människor rum i London. Suffragetterna krävde kvinnlig rösträtt. Och trots att Olympiska spelen invigdes i samma stad några veckor senare och Sverige för första gången skickade med kvinnor i den svenska OS-truppen så skulle det dröja många år tills rösträtten i Sverige gällde alla.

Men nobelpristagare kunde en kvinna bli ändå, vilket Selma Lagerlöf visade när hon 1909 fick ta emot litteraturpriset. Även om hon eftersom hon var ogift – enligt dagens lunchsällskap – fick gå längre bak i tåget till Nobelmiddagen än de kvinnor som var gifta. Samma år – det år du fyllde ett – målade Edvard Munch sin berömda Skriet, Handelshögskolan i Stockholm grundades och Emilia Fogelklou blev Sveriges första kvinnliga teologie kandidat.

Under dina första år i livet hände mycket i världen. Inte bara kunde människan nu flyga, rosta bröd i en elektrisk brödrost och läsa Marcel Prousts första del i På spaning efter den tid som flytt. I London blev suffragetterna allt mer aggressiva och vid flera tillfällen misshandlades kvinnorna ordentligt i sin kamp för rösträtt. Men det vi idag minns i första hand av de här åren är ändå det världskrig som bröt ut 1914. Hur det påverkade dig är svårt att veta. Kanske kan man ändå säga att du hade tur som inte föddes 13 år tidigare mer söderut i Europa än Sverige. Som 19-åring hade du nog inte haft något annat val än att strida för ditt land. Eller ja, förutsatt att du var kille alltså.

Men nu föddes du 1908 så när du fyllde 19 år, 1927, befann sig Europa i en mellankrigstid. Det året startade serieproduktionen av Volvo-bilar på Hisingen som du kunde köpt för 4800 kronor om du hade de pengarna. Börskraschen 1929 var nära, men vem kunde veta att det skulle hända i förväg? 1927 beslutade för övrigt riksdagen om en skolreform som gjorde att flickor på samma sätt som pojkar fick gå i skolan, eller läroverken som de kallades på den tiden. För din del var det dock för sent.

Några år tidigare hade kvinnlig rösträtt slutligen införts i Sverige så när du fyllde 23 år kunde du i alla fall se fram emot att vid nästa val ha möjligheten att gå till valurnorna, alldeles oavsett om du var man eller kvinna. 1931 hände även annat. Som att Stockholms polismästare förbjöd Adolf Hitler och Joseph Goebbels att tala vid ett offentligt svenskt nazistmöte. Och i Ådalen sköts fem personer ihjäl vid en demonstration.

Hur går det? Kan du föreställa dig det? Att växa upp i början av 1900-talet? Jag tycker själv att det är svårt. Kanske underlättar det att tänka på en person som faktiskt växte upp just de här åren? Min faster Eira föddes i februari 1908. Hon föddes utan rösträtt men dog med den. Jag har aldrig träffat henne men jag tänker ibland på hur hon levde, vad hon tänkte och tyckte. Hur såg hon på allt som hände i världen? Att hon dog när hon skulle föda sitt första barn 1938 är så sorgligt. Och vad som än hände den dagen och vad som än var orsaken så tänker jag idag på internationella kvinnodagen i första hand på henne och alla andra kvinnor i världen som dör när de borde få möjlighet att vara mer levande än någonsin.

/Emilie Westholm