Ericssons aktieägare är ett hårt prövat släkte

Ericsson de senaste 10 åren Källa E24

Den orange grafen visar Ericsson aktien, den blåa OMX30. Långsiktiga aktieägare i Ericsson är mao ett hårt prövat släkte. Det är därför välkommet att Ericsson får en ny ordförande som har en lång och gedigen erfarenhet.  Om det är rätt sorts erfarenhet det återstår att se. En faktor som talar för Johansson är att han under sina år i Volvo Lastvagnar har identifierat klimat och miljö som en strategiskt viktig faktor för framtiden. Thinking Ahead är en slags vision som Ericsson i bland haft problem med att leva upp till.  Här kan Johansson säkert bidra.

Problemet med utnämningen av Leif Johansson är i stället att det är ännu ett tydligt tecken på att antalet kandidater till denna typ av viktiga ledaruppdrag är begränsat. Sverige är ett litet land med ett livaktigt näringsliv så då måste man ibland “återvinna” personer både en och två gånger.  Låt oss hoppas att just denna recycling blir en av de lyckosamma. Återänvändning är resurssparande men ibland behövs det nyskapande som nytt blod kan medföra. Ett gott råd till Johansson är att han omedelbart byter ut sin mobiltelefon mot en Iphone eller en Samsung android. Han har enligt egen uppgift “alltid” haft Ericssonmobiler och detta innebär att han missat en hel del finesser som kunder uppskattar.