A fishy story

 Världsnaturfonden  kom i höstas med sin nya Fiskguide som många  använder för att hålla koll vilka firrar som är ok att äta om man vill ätt grönt korrekt. Pangasiusfisken som odlas i Vietnamsom , fick för första gången rött ljus. Pangasiusfisken även kallad Hajmal lever vild i Mekongfloden i Vietnam och odlas  i dammar. Den har, i takt med att torsken i väst blivit utrotningshotad, kommit att bli  allt mer vanlig i våra frysdiskar.  Det blev ett herrans liv i Vietnam när man blev klar över att en rödlistning skulle kunna medföra en vikande efterfråg. Min facebookkompis i Saigon kunde rapportera om att det var en stor nyhet som väckte många heta känslor. WWF skickade en av sina höjdare till Vietnan för att förhandla med höjdare  där. Tillsammans kom man fram till en kompromiss som innebar att fiskeindustrin gick med på att starta ett stort program mot att miljöcertifiera produktionen. I utbyte fick de en sorts ny märkning  som kallas “på väg mot certifiering”.

Frågan är nu om WWF genom sitt agerande gjort rätt eller fel?

För min del tycker jag att det är ganska självklart att det är en självklar framgång för WWF. Syftet med organisationen är att skydda naturen och djurlivet i världen och att få en så svårarbetad industri som en nationell fiskeriorganisation att gå med på att bättra sig. År 2012 ska 25 procent av hajmalsexporten ha certifierats och nått 75 procent år 2015. Om händelsen visar något så är det att WWF:s fiskguide har stor betydelse.

Påverkan mot förändring är inte alltid lätt. Ibland är framstegen små och förändringen tar otroligt lång tid. Jag förstår att många engagerade människor reagerar och tycker att det känns mer rätt att helt enkelt rödlista eller förbjuda men i detta spel är det trots allt resultatet som räknas.

Jag var själv i Mekongdeltat för ett par år sedan och kollade på ekologiskt odlade jätteräkor. Denna verksamheten har samma problem som odlingen av hajmal. Trots att det definitivt var de små räkorna som hade det absolut bäst i de där odlingarna kunde man  lätt  konstatera att odlingen hade skapat en hel del välstånd för den befolkning som lever under ganska svåra förhållanden kring floden. Vägar och skolor, el och avlopp och arbetstilfällen som trots att de framstod som ganska hårda i mina ögon, är väsentligt mer uthärdliga än de på riskfälten.