Mångmiljonbonus – vems ansvar?

Igår fick Investors vd Börje Ekholm försvara sin mångmiljonbonus inför tv-kameror och skrivande journalister. Resultatet i Rapport visade en pressad vd, kallsvettig och med stora svårigheter att försvara sig.  Lika stora problem verkar han ha haft med SvD:s journalister som dessutom skrivit en raljerande krönika om vad Ekholm egentligen presterat för att få de 110 miljoner kronorna.

Ekholm försökte prata generellt om belöningssystem och om att “det är så här det ser ut”, men fick motfrågor kring den ersättning just han fått i jämförelse med vad aktieägarna sett i avkastning under samma tid. Inte helt lätt.

Men han hade faktiskt kunnat ge ett annat svar: 

Det var inte jag som fattade beslut om nivån på min ersättning, det var styrelsen. Så har ni frågor kring de här 110 miljonerna så får ni ta det med styrelseledamöterna. Tack och hej.

För oavsett hur orimligt mycket pengar Ekholm har dragit in och vad vi anser om det så kan vi inte komma ifrån att någon annan än han själv bär det yttersta ansvaret för det. Styrelsen, och i förlängningen aktieägarna.

Det är dock inte första gången en vd får försvara sin höga lön, och lär inte bli den sista. Men jag önskar att vi oftare kunde få höra styrelsernas ordförande motivera ersättningsnivåerna och att journalisterna ställde rätt personer till svars för de beslut de fattat.

/Emilie Westholm