Fuskbyggarna eller lag och rätt

Såg du Fuskbyggarna igår? En familj visade tv-teamet runt i sitt dyrköpta hus och beskrev vilka fel byggarna gjort. Trots rätt tydliga bevis på felaktigheter förlorade paret i tingsrätten när de stämde byggbolaget. Tv4:s Martin Timell och Lennart Ekdahl tar på sig uppdraget att ställa saker och ting tillrätta. De genomför en granskning av hur byggprocessen gått till, hur avtalen sett ut och hittar ett annat par som efter liknande problem lyckats häva köpet. Dessutom ser de till att bygga om exempelvis det badrum som familjen hade mest problem med.

Idag skriver byggbolagets vd i SvD om den “häxprocess” han anser att tv4 utsatt honom för och hur orättvist han blivit behandlad sett utifrån de pressetiska regler som tv4 säger sig följa. Bolaget har ju vunnit mot familjen i svensk domstol, så då måste väl det här ändå vara överspelat?

Well, det här påminner en del om hur vissa företag vi träffar resonerar. Det är viktigare att följa lagen – oavsett hur lagen är skriven – än att själv fundera på hur företagets anställda borde bete sig. Hur vill man egentligen framstå? Och i förlängningen; vilken människa vill man vara?

I det här fallet är det naturligtvis svårt att exakt veta vad som gäller i huset som var med i tv-programmet. Tv är tv och journalistik är ja, journalistik. Men av bilderna att döma framstår det som minst sagt märkligt att badrummet där vattnet rann bort från golvbrunnen ut i hallen skulle vara byggt på rätt sätt.

Att Järntorgets vd sen anser att tv4 ”sätter sig över lagen”… Välkommen till verkligheten! Tredje statsmakten kallas så av en anledning och det tillhör en demokrati att även rättssystemet granskas.

Många klagar på journalister och visst blir det tendentiöst ibland för att inte säga rent felaktigt. Men om vi tänker efter så tror jag vi alla föredrar medier som är fria att granska än motsatsen.

Till Järntorgets vd har jag i övrigt bara en sak att säga: Anfall är inte bästa försvar.

/Emilie Westholm