Miljövänlig elektronik? Hela listan!

Enda sättet att nå en förändring är att vi alla är med. Vare sig vi är försäkringsbolag, investerare, företagare eller konsument så kan vi fatta beslut som bidrar till en mer hållbar värld. Men för att göra rätt val behövs information, något som inte alltid är lätt att komma över.

Därför tänkte jag tipsa om en lista från Greenpeace som visar hur elektronikbolagen arbetar med miljövänliga produktionsmetoder. Eller inte arbetar med miljövänliga produktionsmetoder… de exemplen finns också.

Det är 16e gången som Greenpeace publicerar listan. Första gången var 2006.

På årets lista hittar vi Nokia och Sony Ericsson i topp. Microsoft och Nintendo återfinns i botten.
Det mest positiva exemplet är Philips, som idag som första elektronikfirma kan leverera en TV helt utan PVC-plast och bromerade flamskyddsmedel. Enligt Greenpeace har de tidigare fått många frågor om vilken tv man ska köpa för att undvika vissa giftiga ämnen. Nu kan de rekommendera Philips.

”Vi har tidigare sett att en enda producent kan få hela branschen att slå in på en grönare väg och vinna marknadsandelar på det. Det finns ingen ursäkt för andra fabrikanter att inte följa efter”, säger Erik Albertsen, Greenpeace sakkunnige inom miljögifter, i ett pressmeddelande.

Målet för Greenpeace lista är att få företagen att:

  • Göra sina produkter rena genom att utesluta giftiga substanser
  • Ta tillbaka och återvinna sina produkter när de en dag blir oanvändbara
  • Minska sin verksamhets och sina produkters klimatpåverkan

Eftersom det är torsdagseftermiddag och dessutom Richards födelsedag så bjuder jag på lite pausfilm. Liksom listan kommer filmen från Greenpeace.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zVu9eawb1QY[/youtube]