BP – mästare på vaskning

Ni känner väl till det nu? Myten/fenomenet ”vaskning” som går ut på att beställa in en extra flaska champagne förutom den som ska drickas och denna extra flaska hälls ut i diskvasken utan att några droppar av den ädla drycken dricks utan istället hälls ut inför ögonen på den som beställde flaskan. Vaskning således. Enligt flera artiklar i sommartorkan så är detta den nya ”champagnesprutartrenden” som tidigare har varit det säkraste tecknet på att någon velat visa sin nyvunna eller nyfunna rikedom. Eller kan vara i alla fall. Någon har i alla fall hört talas om att det har skett.   Det kan även ske i form av hamburgare; man är sugen och äter en. Men köper 50. De resterande slängs.

 Syftet med vaskning är väl lika tråkigt som enkelt; att köparen/ägaren av flaskan som ”vaskas” får visa vilken enormt stor plånbok vederbörande har och att det minsann inte gör plånboken någon skada om det beställs in svindyr dryck som inte dricks. Tja, that´s it liksom. Man manifesterar sin rikedom genom att hälla ut, slänga, förstöra, det som man har betalat.

Sunkigt – ja.

Unikt för bratsen – nej.

Några som är en jäkla fenor på att verkligen ”vaska” är ju faktiskt oljebolaget BP. Till dags dato har de vaskat ett antal miljoner fat olja. För de fat som de tagit upp någonstans runt om i världen, har de hällt ut en (o)försvarlig andel olja i mexikanska golfen. Så sett i ljuset av de miljarder kronor som slängts bort där kanske det inte gör så mycket om någon Junior med entourage njuter av en enkel liten champagnevaskning nu i sommar.