Först fåglar, nu sköldpaddor och delfiner

Bilden av en oljedränkt pelikan har spridits världen över som en första indikation på vad katastrofen i Mexikanska golfen kan betyda för djur- och naturlivet i området. Nu kommer rapporter om hur fler djur påverkas av oljan. Exempelvis bränns utrotningshotade havssköldpaddor levande när BP tänder eld på oljan som ett sätt att sanera vattnet, enligt Vita huset.

Förra helgen var vi där, i en båt vid kusten. Ingen av oss hade sett vilda delfiner tidigare och de simmade runt i viken i

Färsk olja på strand i Louisiana

så stort antal att det var omöjligt att ens försöka börja räkna hur många de var. När vi klev iland på en strand klampade vi runt i kletig, färsk, tjock rödbrun olja. Att en fågel påverkas av att få sina fjädrar dränkta i den var inte svårt att föreställa sig. Men de andra djuren då? Hur skulle delfinerna påverkas? Innan vi klev i båten igen såg jag en delfinfena vid vattenytan nära stranden. En ensam delfin simmade inåt land och runt i cirklar. Vi funderade på om den kanske var nyfiken på oss eller på båten. Men idag är jag rädd att den simmade in för att dö.