Om små människor…

Vi har spenderat några intressanta dagar i San Francisco nu, inte minst med tanke på händelserna kring BP som gått att följa på nära håll härifrån. Imorgon blir det ännu närmare, för då åker vi söderut till golfen.

Det finns mycket att säga om BP och dess ledning och ordförande, en hel del har Carina redan skrivit i tidigare inlägg och annat har beskrivits i media. Klart är att BP sågas dygnet runt i amerikansk tv. Är det inte direktsändningar från Louisiana där pelikaner tvättas rena från olja och fiskare som bedrövade frågar sig vad de nu ska leva av, så är det politiska debatter ledda av Larry King eller evighetslånga-skämt från Jay Leno eller Letterman. “Small people” är redan en klassiker.

Vi diskuterade tidigare idag om Svanbergs framträdande kunde ha varit ett exempel på ett försök att verka jordnära och sympatisk, något som retorikexperter tydligen också funderat över. Precis som vi resonerat här om att “den lilla människan” är något som många i Sverige talar om, så vill ingen vara en liten och därmed indirekt sagt en obetydlig människa. Men ikväll fick jag höra ytterligare en anledning till varför just valet av uttrycket “small people” var så fel i försöket att blidka arga och ledsna amerikaner. Över en drink med en amerikan (kompis till en kompis) som inte visste särskilt mycket om BP:s ordförande, mer än att han sagt konstiga saker, kom det fram att “small people” eller “little people” sedan några år associeras minst sagt impopulära Leona Helmsley – en kvinna som för ett par år sen blev världskänd för att ha testamenterat hela sin förmögenhet till sin hund. Innan dess var hon dock känd i USA för skattebrott och ett påstått uttalande om att “only the little people pay taxes”. Med en snabb googling hittade jag även en rätt rolig krönika om just detta: Oops! The new voice of BP is channelling Leona Helmsley