Dagens skurk – The blame game begins

BP VD får tuffa och raka frågor från Vita Husets energikommitté levererade i detta nu. Tony Hayward har fått den föga smickrande rollen som “hela USA:s skurk”. BP har en “profitkultur”, man har prioriterat snabbhet framför säkerhet, struntat i sina egna säkerhetsexperter. Företagets egna e-mailkonversationer visara att det ligger en hel del i anklagelserna. Är oljekatastrofen inte en olycka som inte gick att förutse utan ett resultat av slarv och medvetet risktagande, kommer domen att bli hård. Kanske tom så hård den krossar BP.

Ordförande Svanberg kommer att spela en viktig roll. Balen slottet i ett avlägset kungadömme i norr får han nog skippa. En vecka som innehåller allvarligt samtal med presidenten och utskottsförhör i Washington kan inte avslutas med en fest. Det vi ser nu är bara början. Dessa vittnesförhör är bara början på en lång resa där BP kommer att ställas tillsvars både juridiskt och moraliskt.  Det är väl försent att skicka Svanberg språkkurs men både han och hela BP:s styrelse borde ta sig en allvarlig funderare på hur de ska undvika att göra saken ännu värre. Ett besök på plats i katastrof områdekanske? Vi har en plats kvar i båten  på lördag om CH är intresserad.

Tony Hayward läser innantill när han nu ska svara på frågorna. Det är kanske säkrast. Efter uttryckte sin sorg över spill, som herr Hayward till BP: s avtal efter onsdagens beslut att avsätta 20 miljarder dollar på ett spärrat konto för att betala fordringar. “Det amerikanska folket kan lita på att vårt ord , sade han.”  Han har dock inte svarat på den fråga han själv ställer – Varför tar det så lång tid att få stopp på läckan?’

Hayward har en knepig sits, svaren är inte speciellt välformulerade och inte blir det bättre av hans spydiga min.  Och att hans vanligaste svar är “I dont know” och “I dont remember”