Vad har en ordförande för uppgift?

BP:s oljekatastrof i Mexikanska golfen och den efterföljande kritiken mot bolagets styrelseordförande Carl-Henric Svanberg har väckt olika åsikter om vad en ordförande egentligen är ansvarig för. På Handelshögskolan i Stockholm tycker forskarna (och de före detta forskarna) att en ordförande ”ska hålla sig lugn och i princip bara tillsätta och avsätta verkställande direktören”.

Denna syn på en styrelseordförandes uppgift är intressant att jämföra med vissa personers syn även på företagens uppgifter och ansvar. En del anser inte att företag ”behöver” ta ansvar för annat än sin egen verksamhet, och inser då inte att miljö- och klimatpåverkan och arbetsvillkor både i den egna verksamheten som hos leverantörer faktiskt är en del av bolagets kärnverksamhet.

Samma old school-syn på en ordförandes uppgift gäller när någon säger att Svanberg inte ”behöver” uttala sig eller visa vad han står.

Vad är det som avgör vad någon behöver eller inte behöver göra? För BP har Svanbergs osynlighet uppenbarligen lett till kritik både mot honom som person och mot bolaget. Precis som ett företag som struntar i miljön eller sina anställda med största sannolikhet får sitt agerande kritiserat, om inte omedelbart så definitivt längre fram när något riktigt allvarligt faktiskt inträffar. BP är ju ett tydligt exempel även på en sådan händelse.

För företagets bästa och därmed även för aktieägarnas bästa borde Svanberg hantera situationen annorlunda. En styrelseordförande med en så hög ersättning som han är det faktiskt inte orimligt att kräva betydligt högre prestationer ifrån. Och om inte pengarna räckte, så önskar jag att en ordförande i ett bolag, som orsakar så stor skada som BP just nu, kände tillräckligt med empati att han enbart utifrån det valde att göra sig tillgänglig. Varför inte grabba en spade på stranden?