Glada kvinnor och bakande hundar, eller var det tvärt om?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cq43rfcarQ0[/youtube]

Jag är precis hemkommen från bolagsstämman i Electrolux.  Efter det mycket dystra 2008 blev 2009 ett riktigt pang-år för bolaget. Folk köpte tydligen ugnar och dammsugare för glatta livet och eftersom bolaget samtidigt sett om sitt hus och sagt upp var tionde anställd så gav det klirr i kassan för aktieägare och anställda.  Aktieägare i det här fallet är lika med pensionssparare. Merparten av aktieägarna i Lux, förutom Wallenbergsfären, är just pensionssparare. Kanske just en del av dem som blivit uppsagda.  Aktiespararna var förståndigt frågvisa i vsnlig ordning.

Jag ställde några frågor om hur efterlevnaden av företagets uppförandekod beträffande miljö och MR kontrolleras i företaget och hos underleverantörerna och VD Stråberg svarade snällt och utförligt att man hade en nogrann kontroll. För den som är intresserad kan jag rekommendera Lux hållbarhetsredovisning.

VD visade film också, reklamfilm. Filmerna var fulla av lyckliga bakande kvinnor och svansviftande hundar. Det kändes som om vi var tillbaka på, tja 1960-talet.  En tid då kvinnors yrkesidentitet fortfarande var starkt präglad av hemmafrurollen.  Den blonda bakande bruden i Stråbergs film är Kelly Ripa, amerikansk programledare i “Live with Regis and Kelly“. VD verkade mycket stolt över reklamfilmen. Jag fattade aldrig riktigt varför. Gör ni?