Min första stämma avklarad

Efter månader av förberedelser, och ett genrep igår då jag biträdde min kollega Emilie på Holmens stämma, så var det i dag dags för mig att begå min bolagsstämmodebut. För närvaro, och då aktiv närvaro, vid årsstämmor är en viktig del av gruppen för ansvarsfullt ägandes arbete. Det är här vi har möjlighet att ställa frågor direkt till vd och styrelse samtidigt som vi har en möjlighet att föra fram de frågor som vi som (aktie)ägare tycker är viktiga.

Låt oss redan här och nu avdramatisera det där med stämmor; det är i praktiken som vilket årsmöte som helst. I vissa fall samlar det stora skaror deltagare, river upp starka känslor, i andra, som dagens, är det en tämligen enkel sittning som kräver och följer sin formalia. Inte mer avancerat än en bostadsrättsföreningsstämma. Fast det är lättare att konstatera än att acceptera. Speciellt då handflatorna vattnas, hjärtat börjar slå snabbare och blicken irrar när det är dags att leverera. Dagens deltagare (eller rekvisita som en deltagare kallade det) var cirka 40 till antalet, runt 65 år i snittålder och inte speciellt konfrontativa.

Folksams frågor till Intrum Justitia var i korta drag hur de arbetar med miljöfrågor i praktiken, hur arbetet mäts och analyseras. Vi frågade även om FN:s Global Compact var någonting som de skulle kunna tänka sig att använda sig av i arbetet med att ta fram policies i arbetet med mänskliga rättigheter. Svaren som lämnades av vd Lars Wollung var väl genomtänka, och förberedda, och var bra och konkreta. Intrum som är ett europeiskt tjänsteföretag arbetar med att minska antalet resor, komprimera kontorsutrymmen etc. Något löfte om att underteckna Global Compact lämnades dock inte.

Mer dramatiskt än så blev det inte.

Klart slut och vidare till nästa stämma.

Nej inte riktigt än.  

Då detta är en blogg, och alla bloggar med självaktning (!) bör innehålla en redogörelse av ”dagens outfit” så kommer här min:

–          Svart kritstrecksrandig kostym

–          Vit skjorta

–          Röd ”power-tie”

–          Svarta skor

Det vore överdrivet att påstå att jag stack ut…