Häng med och kolla på fattiga människor!

För oss som älskar att resa är självklart att då och då läsa i tidningar om nya spännande reseberättelser och kanske ta del av intressanta erbjudanden. Artiklarna brukar i regel skrivas av någon frilansare som är smart nog att kombinera sin egen (semester)resa med att skriva om resmålet. Erbjudanden är ofta sista minuten möjligheter där den snabbfotade ges möjlighet att resa till ett resmål som man kanske inte tänkt på eller tror sig ha råd med.

Om man vill söka ännu mer substans och ta del av initierade artiklar så finns det en mängd tidningar som är dedikerade helt åt resandet. Privatresandet. En av de mest respekterade inom området är tidningen Vagabond som finns både på nätet och som papperstidning.

 Tyvärr verkar någon tappat fattningen lite grand på den redaktionen när det gäller vilka resmål och utflykter som egentligen bör lyftas fram. I det senaste nyhetsbrevet så är såväl titeln på utskicket som artikeltipset ”Bästa kriminella resan”. Artikeln börjar med denna ingress:

 ”Rundtur i de kriminella gängens South Central Los Angeles eller besök i Rio de Janeiros brottsdrabbade slumkvarter. Vagabond har listat världens bästa gangsterturism.”

Turen genom Rios favellor säljs med texten:

 ”Få turister vågar sig hit på egen hand, brottsligheten är hög och knarkgängen härskar på gatorna. Turen genom förorternas fallfärdiga hus är minst sagt en unik upplevelse.”

 Jag vet inte om det är jag som är överdrivet känslig men känns det inte lite motbjudande att sälja dessa ”äventyrsutflykter” med ungefär samma argument som om det vore en djursafari? Att flera av dessa ”gangsterresor” enligt uppgifter dessutom direkt gynnar kriminella gäng gör inte saken bättre.

 Vad kommer näst? En guide över Göteborg där Vagabond tipsar om var man kan hänga med gangstergäng eller smugglarligor? Tips på var man kan se den fränaste misshandeln i Hagfors?