Musketörer, kaptener och killar

Efter ett morgonmöte där en äldre styrelseledamot i ett av Stockholmsbörsens bolag kallade ledningen för ”de fyra musketörerna” och de övriga cheferna för ”sergeanter och kaptener” samt ”de där killarna” så var det uppfriskande att mejlboxen mötte mig med ett tips om ett fördomstest.

Det är Harvard som står bakom det hela och man kan välja att testa sina fördomar inom olika områden. Själv valde jag ”Gender-career” och efter lite inledande förvirring kring tangenttryckningen så var jag igång. Tanken bakom testet är att försöka komma de omedvetna tankarna och slutledningarna på spåren. Jag vet inte hur imponerad jag är av testets utformning, men ett intressant resultat har det dock kommit fram till.

Mellan 2002 och 2006 testades 80 000 personer varav 24 procent visade ”stark automatisk association mellan manlig och karriär respektive kvinnlig och familj”. Och totalt 76 procent visar stark eller någon automatisk association mellan manligt/karriär och kvinnligt/familj. 76 procent! Samtidigt visar endast 6 procent det omvända, nämligen automatisk association mellan manligt/familj och kvinnligt/karriär. 17 procent ligger mittemellan, och kan inte kopplas till varken det ena eller det andra.

Jag kan väl egentligen inte säga att jag är förvånad. Men besviken, det är jag. Har män inte med föräldraskap att göra? Finns det inga aktiva pappor? Och har inte kvinnor med affärer att göra? Finns det inga karriärkvinnor?

Och mitt resultat på testet? Jo, besviken på mig själv kan jag tack och lov slippa att vara i alla fall:
“Your data suggest little or no association between Male and Female with Career and Family.”