You Are Always On My Mind

Sitter på Schiphols flygplats i väntan på nästa flajt som ska ta mig till Calgary och sedermera Edmonton, och om någon dag till Fort McMurray. Där ska jag och en grupp andra nordiska investerare på plats se hur oljesand utvinns och vilka effekter detta har på miljön. En resa som blir väldigt spännande inte minst i ljuset av den genomgång av energibolag som vi för tillfället genomför.

Men mer om oljesand lite senare. Nu till dagens dag och dagens firande. I dag är det ju internationella kvinnodagen, ett dagsfirande som jag har lite svårt att bestämma mig för hur jag ska förhålla mig till. På samma sätt som Alla Hjärtans Dag är en dag som firas med den man håller kär är en i grunden rätt fånig dag att fira känner jag detsamma med internationella kvinnodagen. Jag menar, är det denna dag på året som vi ska tänka på vår kära (Alla Hjärtans) eller på Kvinnor (hyffsat stor grupp att tänka på en enda dag) . Om vi behöver en dag för detta, ska vi då strunta i dem resterande 364 dagar på året eller vilka ä det egentligen som behöver påminnas om kvinnors rättigheter. Att fira detta en dag är lite marginalisera det tycker jag. Jesus firas vid en mängd dagar. Allt från hans födelse till hans korsfästelse och himlafärd. Arbetarna och arbetarrörelsen firas en dag på året, Svenska Flaggans Dag, som nu med hjälp av skohorn har blivit intryckt som någon helgdag under benämningen Nationaldag, firas även de under en dag. Kanelbullen har sin dag, Semlan sin och så finns Pi-dagen som någon som måste ha sina rötter i Göteborg har kommit på för den firas 14 mars, vilket utskrivs 3.14 i USA, sålunda pi, sålunda en dag att äta paj (!) på. Mitt i alla dessa kristna, borgerliga och bakverksdagar finns alltså en dag för kvinnor. Halleluja. I dag tänker vi på er.

Fast samtidigt. Det räcker väl egentligen med att flyga för att inse att var dag inte är kvinnans dag. Eller att kvinnan finns i alla inte i alla världar, och gör de det, så har det inte hänt mycket. Att flyga är lite grand som att kliva in i ett avsnitt av Mad Men, en tv-serie som utspelar sig på 50-talet och har tagit fasta på det där med traditionella könsroller. Men verkligheten är nästan mer könsstereotyp än Mad Men. Alla piloter är män, faktum är att alla i cockpit är män. Jag vet inte om det är något freudianskt i detta eller vad det beror på men jag har i alla fall aldrig flugit med en kvinnlig pilot. Säg för guds, och kanelbullens, skull att det finns kvinnliga piloter! Nej, istället är det kvinnor som jobbar vid incheckningen. Vid gaten. Och som flygvärdinnor. Alltså, en kort grundregel; allt som involverar kundkontakt där finns kvinnor. Allt som innebär mörka solglasögon är manligt.

Kanske är det på grund av branscher och verkligheter som flygets som vi faktiskt behöver en internationell kvinnodag. En dag då vi män stannar upp och tänker efter varför vi tror att det ska vara en skillnad mellan oss och kvinnor. En dag då vi kanske sätter oss ned och funderar på hur vi ska kunna få till en förändring som gör det möjligt för kvinnor att vara med i matchen oavsett om det gäller en plats i styrelserummet eller i cockpit.

Förra året så visste jag inte riktigt hur jag skulle fira internationella kvinnodagen, så när jag blev bortbjuden på en middag hemma hos två tjejer så gav jag dem varsitt par röda strumpor och uppmanade dem att fira även andra dagar än den 8 mars. I år firar jag den på Arlanda, på Schiphol, på Calgarys flygplats och på ett hotellrum i Edmonton och väljer att avsluta med orden som de sjöngs av han den kanske störste, Elvis Aron Presley. Jag vet inte om han kunde så mycket om kvinnor egentligen. Men som så många gånger förr kunde han sammanfatta min känslor:

“Maybe I didn´t treat you

Quite as good as I should have

Maybe I didn’t love you

Quite as often as I could have

Little things I should have said or done

I just never took the time

You were always on my mind”