Lönebråk

Idag var jag en stund med i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om kvinnor och löneförhandling.

Efteråt gjorde jag en chatt där en hel del frågor ställdes.  Många frågor handlade om föräldralediga som undrade om man har rätt att delta i lönerevision. Det har man faktiskt. Hur mycket man får är däremot en annan femma.

Signaturen Lasse surnade till ordentligt och skrev:

Det är en myt att männen skulle tjäna mer än kvinnor när det gäller samma position, yrke och befattning. VARFÖR sitter Ni och propagerar att det skulle vara det motsatta ? Är ju ren och skär lögn !!!! Den statistik jag läst och gått igenom ligger Löneskillnaden runt 1 – 1,5 % till till männens fördel. Vill gärna att du anger källa för dina siffor.

Jag svarade att han har både rätt och fel. Kvinnor väljer i större utsträckning att jobba i offentlig tjänst där löneläget är lägre än i det privata. kvinnor väljer också yrken som generellt sett är sämre betalda än de män väljer. Dessa faktum är svåra att göra något åt på ett privat plan. Det är dock ett faktum att även inom samma yrken och befattningar så kvarstår en “oförklarlig”  löneskillnad på mellan 7 och 10 procent. Denna skillnad förklaras av könet och den kan man påverka.

Jag kollade också upp siffrorna och så här är det:

 Män som grupp tjänar mer än kvinnor som grupp. Skillnaden är olika stor beroende på vilka begrepp man utgår från i jämförelsen. SCB har här statistik på området. Totalt sett så tjänar kvinnor 85 – 95 procent av vad män tjänar.  Medlingsinstitutet har även tagit fram siffror som rensar för faktorer som deltid/heltid, utbildning och olika yrken. Även då kvarstår en “oförklarlig” löneskilland om ca 6 procent.