Fula fiskar(e)

SVT:s Uppdrag Granskning visade igår hur svenska fiskare utnyttjar en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att sälja sin fiskerätt i Sverige och samtidigt utlandsflagga sin fiskebåt. Utomlands fiskar samma besättning och samma ägare på som vanligt. Det som gjorde mig och mina kollegor mest upprörda är att fiskarna väljer att fiska utanför Västsahara. Västsahara är sedan 1975, då spanjorerna lämnade området, ockuperat av Marocko, och är ett land som är rikt på fosfater och på fiske. Men de enda som får tillgodogöra sig utvinningen av fosfaterna eller fisket är de som ockuperar landet medan de som ursprungligen bodde där nu i stor utsträckning samlade i flyktingläger i grannlandet Algeriet. Ockupationen har fördömts av FN, och att svenska fiskare trots det fiskar utanför Västsahara är självfallet ingenting annat än förkastligt.

Eller som en vän skrev på Facebook kort efter att programmet visades:

Det är svårt att veta vem som är den största skiten – han som utnyttjar “möjligheten” eller han som inte har stake att åtminstone försöka rätta till det när man ser att det går åt h-vete. Inget lagligt fel har begåtts, men moraliskt känns det jävligt fel.

I den bästa av världar täpps såväl luckan kring dubbelinkomsterna kring utlandsflaggat fartyg och sålda fiskerätt som utnyttjandet och utfiskandet på ockuperat område till. Här har de som fiskar, jordbruksministern, EU och alla andra inblandade ett mycket stort ansvar. Måtte någon eller några av dem ta det.

Klicka här för att läsa ett tidigare blogginlägg om Wesfarmers utvinning av fosfater i Västsahara

Klicka här för att komma till Uppdrag Granskning