Avatar och vad aktieägare egentligen vill ha?

Jag såg Avatar häromveckan. Och trots rykten om att den skulle kännas väl lång så tyckte jag inte det. Kanske var det bions lyxiga halvt nedfällbara säten som gjorde det? Eller att det var lätt att stänga ute omvärlden bakom de stora 3D-glasögonen? Eller så var det temat för filmen. Ett tema som gjorde mig gråtfärdig och som vad jag sett och hört inte direkt kommenterats. Så det tänkte jag göra nu.avatar-

För er som inte sett Avatar och som inte heller tänkt se den (övriga ber jag sluta läsa här och återkomma när ni sett filmen) så handlar den i korthet om följande. Ett börsnoterat bolag på jorden har hittat en fyndighet av en dyrbar bergart på en planet en bit bort från jorden. Vad bergarten kan användas till förstod jag aldrig riktigt, men företagets chefer är glada och likaså dess aktieägare. Det finns bara ett mindre problem som måste lösas för att komma åt den stora fyndigheten; en befolkning av utomjordingar som inte bara lever i och av naturen omkring fyndigheten utan som också har hela sitt centrum i ett jättelikt träd precis ovanför fyndighetens mitt. Dessa utomjordingar kämpar för att få behålla sin mark och sitt liv i skogen som är i balans med naturen. Detta finns det dock föga förståelse för hos högsta chefen på rymdkontoret, än mindre hos den avatarfd general som han anställt för att leda de soldater som arbetar med att skydda bolagets verksamhet. I ett sista försök att komma överens med utomjordingarna har dock en biolog anställs och hon argumenterar på olika sätt för att få ledningen att komma på andra tankar än att meja ned utomjordingarna och jämna deras hem med marken med hjälp av våld.

Nu handlar filmen om rymden och påhittade utomjordingar. Men om handlingen istället förlagts till ett ödsligt område på jorden, ett orört unikt naturområde där ursprungsbefolkningar levt i generationer och generationer. Hur hade filmen då tagits emot? Jag har sett många recensioner som nämner anti-amerikanism, liksom anti-imperialism. Men vad samtliga dessa skribenter verkar ha glömt är att filmen inte handlar om ett land, utan om ett FÖRETAG.

“Aktieägare gillar inte att läsa dålig press om hur ett gäng infödningar slagits ihjäl, men låt mig berätta vad de ogillar mer: ett dåligt kvartalsbokslut”. Något i den stilen yttrar chefen på aktiebolagets rymdkontor en bit in i filmen.Avatar3

Testa att ändra den repliken till en film som utspelat sig på jorden och filmen hade blivit något annat än häftiga specialeffekter och rymdvarelser.

Undrar vilket företag filmskaparna haft som förebild? Och vilka aktieägare…?

Läs mer om hur SvD recenserade Avatar

Läs mer om hur DN recenserade Avatar

Och Aftonbladet