Det är inte mig det är fel på det är…

Som singel gäller det att ta eventuella avböjanden om dejt med jämnmod; ett ”tack men jag ska tvätta håret” kan faktiskt vara ett ärligt svar. Samma sak med den där gammelmostern som fyller 97. Nu kan man i och för sig tycka att det är lite besvärande att hon väljer en schemalagd hygienvårdsåtgärd före en träff med mig, och den där gammelmostern ska ju självfallet få den uppvaktning som hon på sin ålders höst förtjänar. Det är först när samma ursäkter och förklaringar återkommer för andra gången som även den mest ambitiöse och trånande börjar dra öronen åt sig; hon kanske inte är speciellt intresserad av att träffa mig, kan hon inte tvätta håret och träffa mig samma dag och kanske är det rent av så att det inte ens finns någon gammelmoster!

Precis som i alla relationer; vänskap- kärleks- och affärsmässiga, så måste det finnas en ambition från båda parter att träffas och ha en dialog. På samma sätt som den unge uppvaktaren måste få respons på sitt uppvaktande, måste affärspartners måna om sina relationer. Folksam är via gruppen för Ansvarsfullt ägande engagerade i många dialoger och relationer med företag. Vi träffar löpande en mängd företag för att diskutera hur vi som investerare, och delägare i deras företag, tycker att de agerar och vad de kan förbättra inom de områden som vi vurmar för. I de absolut flesta fall tas våra inviter om dialoger och möten emot med öppna armar och vi får till stånd intressanta och givande möten. Men ibland stöter vi på patrull. De får gånger då ett företag inte har någon ambition att träffa oss så motas vi oftast redan i uppvaktandefasen, det vill säga, vi får ingen respons från företaget när vi kontakter dem eller så ställer de sig helt kallsinniga till att träffas. Men ibland lyckas vi få till möten bara för att senare finna att de ställs in med mycket kort varsel och vi står där med mössan i hand och känner oss som den tafatte tonårige ynglingen som bara längtar efter kärlek och möten. När mötet ställs in för andra gången, och vi på nytt får höra samma förklaringar till varför mötet inte kan bli av, så misströstar vi. När vi fem-i-tolv får besked om att mötet är inställt och ”Jag kan inte, jag ska tvätta håret” nu är bytt mot lite subtilare ”vi närmar oss kvartalsbokslut”, ”det är lite körigt just nu” eller min favorit ”oj, har vi inte sagt till att vi ska åka till Oslo den dagen”, så är det ju lätt att tro att företaget i fråga faktiskt inte vill träffa oss.

Till skillnad mot den söta tjejen som du springer in i på stan och som du vill träffa igen, så bör företagen måna om sina relationer med alla sina kontakter, och i vårt fall, investerare. Att tjejen på stan visar mindre intresse får man leva med, men företag som gång på gång gömmer sig undan, ställer in möten eller visar sig kallsinniga till träffas eller vara part i en dialog, brukar ofta ha en anledning till det. I de fall där vi äger aktier i ett företag som vi vet verkar inom en bransch där risken för att de ska begå miljöbrott eller kränka de mänskliga rättigheter, tar vi väldigt allvarligt på om de inte på något sätt visar en vilja till dialog. I andra fall beror de inställda eller ogenomförda möten säkert på annat; lex Gammelmostern fyller 97.

Men trots inställda möten, trots resor tur och retur till Göteborg utan att få träffa företaget och trots att många företag visar upp en okänslig sida till relationer och dialog så fortsätter vi. Vi är övertygade om att möten och dialog är det bästa sättet att påverka företag att agera på rätt sätt. Om de inte vet om att de brister i sitt arbete med mänskliga rättigheter kan de inte ändra sig; om de inte känner till miljökraven, kan de inte leva upp till dem. Därför fortsätter vi. Precis som den kärlekskranke kommer att fortsätta.

Kanske ska vi på gruppen för Ansvarsfullt ägande damma av det gamla klassiska singelmantrat, ”det är inte mig det är fel på det är…”