En framgång för många – och för oss

Ett företag som går emot vad FN säger tycker vi på Folksam inte är särskilt bra. Men det händer ändå ibland.

Föreställ dig att ett företag med säte i Australien importerar en råvara från Västsahara. Västsahara är ockuperat av Marocko och enligt FN är det illegalt att exploatera naturresurser i sådana områden. Genom att importera råvaror från Västsahara så stöttar företaget indirekt Marockos illegala ockupation av landet.

Det är precis vad det australiska bolaget Wesfarmers gör. Wesfarmers importerar fosfater från Västsahara och trots påtryckningar från både Folksam och andra investerare så vek de tidigare inte en tum. Företaget hade nämligen egna utredningar som visade att det inte bröt mot australisk lag genom sin import.

Det svaret räckte inte för Folksam som i augusti 2008 beslöt att sälja aktierna i bolaget. Men vi fortsatte att ha kontakt med Wesfarmers, inte minst genom Folksams samarbete med finska Ilmarinen och norska KLP i Nordic Engagement Cooperation, NEC.

För några veckor sedan kom så ett brev från Wesfarmers. Företaget har lyssnat, insett att saker måste förändras och nu påbörjat en sådan process. Wesfarmers investerar nu många miljoner i en ny anläggning i Australien, för att möjliggöra användningen av australisk fosfat istället för den från Västsahara. De räknar med att utvecklingen av den nya tekniken kommer att ta ungefär två år, från och med nu.

Folksam bevakar nu situationen noga och när vi förhoppningsvis ser att Wesfarmers håller vad de lovar så kommer vi att utreda om vi ska godkänna investering i bolaget igen.

Wesfarmers besked är en framgång för många. För Folksam och NEC, för andra investerare och för FN. Men framför allt är det en seger för människorna i Västsahara.