Ditt försäkringsval spelar också roll

Richard skriver om konsumentmakt, om tio-kronans verkliga värde om den samarbetar med många andra tio-kronor. Men vad har det med Folksam att göra egentligen? Jo, väldigt mycket faktiskt.
Precis som när du gör ett val när du köper ekologiskt kaffe eller ful-kaffe, så gör du ett val när du tecknar en försäkring. Säg att du bestämmer dig för en hemförsäkring i Folksam och du betalar in dina premier varje år. Har du tur så råkar ditt hem inte ut för något som gör att du får ut försäkringspengar från oss. Men de pengar du skulle ha fått, de måste vi ju ta hand om på något sätt, ifall det händer att du eller någon annan kund behöver dem.

Pengarna kan man ta hand om på olika sätt. De kan till exempel investeras i räntepapper eller i aktier. Här finns det många regler som ett försäkringsbolag måste följa. Vi får till exempel inte lägga alla pengar på börsen.

Sen gör Folksam något som det inte finns några regler för, men som våra styrelser bestämt att vi ska göra ändå. Nämligen ta ansvar för hur pengarna investeras. Och det är precis vad Carina, Richard och jag arbetar med på avdelningen för Ansvarsfullt ägande.

Igår var Richard och jag i Kramfors och träffade ett gäng engagerade Folksam-anställda. Efter vår presentation så sa en man något i stil med att hans jobb väl inte var så betydelsefullt i jämförelse med vad vi gjorde.

Jag svarade att det är precis tvärtom. Han och alla andra anställda i Folksam är förutsättningen för att vi på vår avdelning ska kunna jobba som vi gör. Utan Folksams anställda hade vi inte haft några kunder. De kunder som betalar in försäkringspremier och som sparar hos oss. De kunder som är försäkrade och sparar till pensionen. Och som samtidigt är en del av de 230 miljarder som vi använder för att påverka.

Allting hänger ihop och vi påverkar tillsammans.

Så vilket val gör du när du tecknar en försäkring?