Stefan & Krister

Den fd fotbollsbasen Lennart Johansson har inte bara fått ge namn åt den pampiga pokal som tilldelas de allsvenska segrarna utan fick på Fotbollsgalan även Fotbollskanalens hederspris.  Motiveringen till priset var att han är ”en fotbollens Dag Hammarskjöld”.

Som vid många andra prisutdelningar så baseras de på subjektiva bedömningar, och Lennart har säkert verkat för fotbollens bästa. Men jämförelsen med Hammarskjöld känns ju lite… tja, långsökt.

Herr Johansson, som tidigare har varit ordförande för den europeiska fotbollsorganisationen UEFA, sa vid en intervju med engelska radiostationen BBC så här inför dam-EM

”Det skulle sälja om man får se en tjej spela på planen och bli svettig i det regniga vädret. Sen kommer hon ut från omklädningsrummet och ser alldeles underbar ut. – Det skulle sälja.”

Johansson upplevde dock att han blivit felciterat och utvecklar därför sina tankar i Aftonbladet några dagar senare:

– ”Då sa jag det att de där flickorna som kämpar och spelar och svettas, att när de kommer ut från omklädningsrummet så är de som vilka damer som helst. Som använder produkter som är lämpade för damer. ”

Detta är inte enda gången som Lennart hamnat i blåsväder. Efter ett besök i Sydafrika sa Lennart så här till Aftonbladet:

“Hela salen var full av svartingar och det blir jävligt mörkt när de sitter tillsammans. Är de dessutom ilskna så är det inte så jävla muntert.”

Fotbollskanalen får gärna dela ut priser till vilka de vill men jag vet inte om jämförelsen med en av Sveriges främsta diplomater Dag Hammarskjöld känns helt rätt. Om skribenterna på Fotbollskanalen inte känner till Hammarsköljds gärningar så rekommenderas http://www.daghammarskjold.se/biografi/ som innehåller mycket om hans liv och gärningar.

Lagrell jämför sig själv med statsministern och Johansson blir liknad vid Hammarskjöld.
Själv tänker jag mer på Stefan & Krister.