Robert Lind bor inte i Kramfors

Ibland bryts vardagens lunk av att jag och mina kollegor bjuds in till att berätta om vårt arbete med Folksams Mervärden. De Mervärden som Folksam har fokuserat på är förutom Ansvarsfullt ägande, arbete med trafikforskning och miljö. Beväpnade med power point-presentationer, presentationsmaterial och färgglada pennor satte representanter för Folksams Mervärden i går morse kurs från Arlanda till Kramfors för att på plats möta vad det visade sig, en grupp mycket motiverade, engagerade och intresserade kundtjänstmedarbetare i Kramfors.
Emilie, Maria, Jan & Lena

Emilie, Maria, Jan & Lena

Framme i Kramfors fick vi en välgörande insikt om att allting inte är lika stressigt och tillrättalagt som i Stockholm och på Arlanda. Flygplatsen kommer inom en överskådlig framtid inte att konkurrera ut Arlanda som nav för flygplan 

Turtäthet Kramfors

Turtäthet Kramfors

Efter att ha väntat in skjuts från flygplatsen till call centret, och bland annat funnit fin och upplysande reklam för företag och nejden

Folksam är stolt sponsor av Kramfors flygplats

Folksam är stolt sponsor av Kramfors flygplats

 kom vi till slut fram till call centret i Kramfors. Där väntade en möteslokal packad med intresserade Folksamiter.  

Folksamkamrater

Folksamkamrater

 Maria Krafft som är en av Folksams trafikforskare och som är samordningsansvarig för Folksams Mervärden inledde dagen genom att berätta om Folksams historia och hur den spelar en betydande roll till varför vi i dag arbetar med Mervärden och med samhällspåverkan. Därefter tog Folksams miljöchef Jan Snaar över och lotsade åhörarna genom Folksams arbete med miljön som vi på Folksam har arbetat aktivt med sedan slutet på 60-talet. Lena Stigsdotter som varit ansvarig för att planera dagen satte sedan deltagarna i arbete då de i smågrupper tillsammans fick använda Jans och Folksams miljöargument och arbeta in dem i sitt eget arbete.

 Efter en gemensam lunch där vi pratade igenom den senaste tidens nyheter, pensionärernas reaktioner mot Folksam och prisnivån på konfektyr på Kramfors flygplats, 

Kexchoklad 5 kronor

Kexchoklad 5 kronor

  så tog Maria oss alla igenom en trafikforskningsutveckling som nog fick oss alla att häpna. Dels över utvecklingen i säkerhetsarbetet dels vilken stor roll Folksam har spelat i detta arbete. Utvecklingen illustrerades av ett antal filmer som mycket tydligt visar vikten av att köpa en säker och trygg bil.  

 Dagens sista pass handlade om Ansvarsfullt ägande. Jag gjorde som många män gjort före mig när det hettar till, gömde mig bakom min kvinnliga kollega och lät henne hålla presentationen. Av reaktionerna under och efter presentationen var det ett klokt val, för Emilie berättade tydligt och pedagogiskt om hur och varför vi arbetar med att se till att Folksams kunders pengar förvaltas på bästa sätt. Det gör att vi inte bara kan känna oss stolta över att arbeta på Folksam, det sätter även press på företag att bättra sig när det gäller miljöarbete, jämställdhet, mänskliga rättigheter.

 

Det var en lång men mycket givande dag och vi är alla mycket glada över att på plats möta så många engagerade och peppade Folksam-medarbetare. Efter att ha lärt sig så mycket nytt om miljöarbete, säkerhetsarbete och jämställdhetsarbete var det intressant att notera att säkerhetsarbetet var väl utbyggt på Kramfors flygplats

 

Ståltjejen

Ståltjejen

 Vilket Emilie fick erfara då hennes järnknappsförsedda jacka gav rejäla utslag i säkerhetskontrollen. Vi noterade även att flygbolaget har köpt plan som tydligen bara har kvinnlig servicepersonal. 

Hur gör man när man ringer på personal som bara består av män?

Hur gör man när man ringer på personal som bara består av män?

Hasse&Tage gjorde i föreställning “Under Dubbelgöken” Kramfors världsberömt i hela Sverige genom sin sketch om Robert Lind i Kramfors. Tyvärr träffade vi inte Robert. Han måste ha flyttat.