Sitter vi på olika bänkar i karriären?

Det finns olika sätt att driva jämställdhetsdebatten framåt. Vissa gör det med gnäll och ilska, andra med sakliga argument. Ytterligare några kombinerar både ilska och logik i en ibland överdrivet rörig blandning. Ofta undrar jag om inte humor är det retoriska grepp som når flest.

I Köpenhamn häromveckan såg jag plötsligt att den ena rulltrappan skyltats som “snabb” och “för män”. Rulltrappan som gick parallellt var istället skyltad som “Långsam, för kvinnor”. Trög som jag var fattade jag ingenting och tänkte först att danskarna måste vara dumma i skallen som tror att kvinnor skulle behöva nån slags särskild lättåkt Bild045rulltrappa. Men så var det naturligtvis inte. Väl nere på perrongen var bänkarna även uppdelade. När jag slog mig ner mitt mellan två danska kvinnor på den kvinno-märkta bänken så log vi i samförstånd. Nån nickade åt mans-bänken och sa att, där borta, nä, där kan vi tydligen inte sitta. Tåget kom och vi gjorde tvärtemot vad markeringarna på marken visade – vi ställde oss längst fram vid dörrarna. Sen log jag hela vägen till Lufthavnen.

Bakom kampanjen står det danska fackförbundet HK Danmark och tanken är, som jag förstår det, att skapa debatt om löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Vad tror ni? Fungerar det?

Humor har ju förresten Folksam också använt på ett mycket lyckat sätt i sina kampanjer om styrelserummen och hur det ser ut på kontoret.