Gamla synder

Rosenträ (Flicker)

Rosenträ (Flicker)

En gång för ett par år sedan satt jag med ett gäng försäkringsgubbar en sen varm kväll under en palm och drack is-the.  Gubbarna drack inte is-the utan höll sig till starkare varor och som det så ofta blir med europeer i främmade land kom vi in på de stora frågorna. Denna afton var ämnet vilket land som hade “gjort upp” mest genomgripande med gamla synder som t ex medlöperi gentemot östliga diktaturstater. Tysken bredvid mig lyckades så småningom jobba upp sig till en upphetsningsnivå farligt nära stroke-läge. Han hade långa orerande utläggningar om nått gammalt Stasi-arkiv som han kallade  Rosenholz. Han menade att den dagen det blev offentligt så skulle vi malliga svenskar sluta vara så uppnästa eftersom det då skulle bli uppenbart hur otroligt många ledande svenskar som gått hemligapolisens ärende. Så småningom fick jag förklarat för mig att Rosenholzbetyder Rosenträ  på  tyska. Det sägs att USA köpte registret – lustigt nog med hjälp av ryssarna  – direkt från gamla stasiagenter och att våra egna hemliga har fått sticka näsan i de delar som berör egna medborgare.    Jag tycker personligen att det borde vara läge att lägga dessa papper på bordet.  Har svårt att fatta att man håller så länge på sekretessen just för denna typ av handlingar. Vad är det för vits att vänta tills de flesta som var inblandade har lämnat jordelivet? Enligt min tyska försäkringsdirektör skrivs det titt som ofta om denna typ av händelser i tysk press utan att världen rasar samma. Det har han nog rätt i, hörde på Gomorron världen idag att tom sekreteraren till chefen på Springerkoncernentroget skrev små rapporter till de hemliga på andra sidan muren.  Att det sedan hade blivit fler samhällsbärare, som vid ett offentliggörande, skulle få påhälsning av Micke Ölander-wannanbies med kanelbullar i ena handen och ett rosenträ i andra, är kanske plågsamt för somliga men välbehövligt för samhället.