Vem ska betala Myrdals begravning?

blancheDet ska fan vara teaterdirektör, skrev August Blanche i sin komedi “Ett resande teatersällskap” – för över hundra år sen. I dag skulle man lätt kunna säga det samma om att vara försäkringsdirektör.

Den senaste veckan har Folksams beslut att förändra villkoren för pensionärernas grupplivförsäkring upprört mångas känslor. Det är inte så konstigt. Dagens pensionärer är  de som byggt upp dagens samhälle. Mycket av vårt välstånd kommer av deras idoga och ibland hårda arbete. Kritiken är därför hård mot Folksam när man nu bestämt sig för att sluta med grupplivförsäkring för pensionärer. 

Jan Myrdal skriver på Newsmill att han var månad i femton år har betalat  sina premier för att  Folksam sedan  skulle betala vad som borde täcka begravningsbyråräkningen. Nu känner han sig lurad och bedragen.

Men om Myrdal hade dött efter ett år så hade han betalt en dryg 1000 lapp medan hans arvingar hade fått ca 32 000 kr. Det hade med andra ord varit en rätt lönsam affär, i alla fall räknat i monetära termer och endast för hans  efterlevande. Myrdal själv hade troligen varit mindre road eftersom han hade varit död. Nu har Myrdal, hans släkt och resten av världen fått njuta av hans sällskap i ytterligare fjorton år.  Under den här tiden har hans premier gått till de mindre lyckat lottade försäkringstagare som haft oturen att behöva lämna jordelivet. Hans premier har betalat andras begravningar. De yngre och friskare har alltså i utbyte mot solidaritet givit bort någon hundralapp i månaden till en annan familj som mist en kär anhörig. Tyvärr så tycker inte dagens yngre pensionärer att dettsa är så attraktivt. De vill hellre lägga sina pengar på andra saker. Andra försäkringar, guldkant på tillvaron, det egna sparandet eller också så tycker de inte att de har råd.  Det må vara dyrt att dö men det är dyrt att leva också.

Myrdal tycker att han har blivit lurad men han har faktiskt fått exakt det han  betalat för – en försäkring. Har han betalat  i femton år så har han troligen inte ens satt vad hans efterlevande skulle få om han dog i morgon.  Han kan möjligen känna sig förbannad och arg men då är det i så fall  den yngre generationen han ska skälla på.  Han kan väl ändå inte mena att det är de framtida pensionärerna som sparar på annat sätt i Folksam som ska betala hans begravning?

Anders Sundström, försäkringsdirektören, sa såhär till ossa anställda idag: -Jag kommer aldrig att medverka till att vi tar pengar från en grupp sparare och ger till en annan grupp som har en riskförsäkring. Den dagen som Folksam gör så är Folksam som försäkringsbolag inte en seriös aktör

Jag skulle vilja lägga till att om han gör det så är han snarare en teaterdirektör av samma kaliber som den gode Sjöwall i August Blanches pjäs.  Sjöwall hade problem med sin resande teater, det gick inget bra. Ekonomin var körd i botten, han hade flytt från kreditorer, aktörerna ville ha sina arvoden och värdshuskrögaren ville ha betalt för logi och mat. Det är då han i ett anfall av klarsyn utbrister: ”Fan må vara teaterdirektör!”

PS Jag har inget emot Myrdal som person och jag önskar honom ett fortsatt lånt liv, jag vet heller inte något om vilken typ av försäkring han har köpt eller ens om han är kund i Folksam.   DS

PPS  Läs den kloka Annika Creutzers krönika i Aftonbladet. Den heter “Spara till din egen kista” DDS

 .