Livets Lotteri

I går fick jag reda på att Folksamsnuvar pensionärerpå hjälp”  och att Folksamanställda ska “få mer bonus“.  Efter det att den första chocken lagt sig begrep jag  att tidningsrubriker inte alltid speglar hela verkligheten.

2228790245_493717248cDet är inte helt  lätt att skilja på en riskförsäkring och ett sparande med ett riskinslag. En riskförsäkring är en försäkring utan sparande. Premierna för en sådan ska täcka utbetalningarna. Den vanligaste modellen är en sk Grupplivsförsäkring där många personer i en viss grupp slår sig ihop och betalar in en årlig mindre summa för att kunna ge en större slant till familjerna till de gruppmedlemmarna som dör under året.  Man kan se det som ett omvänt årligt lotteri, där vinnarna är de som dör. Förlorarna är de som överlever. Trixet är att ingen exakt  kan veta hur länge han eller hon får förmånen att behålla livet.  Överlever man året så är man glad för det, dör man är man kanske inte lika glad men familjen får lite hjälp t ex för att bekosta begravningen. Lever man tillräckligt länge så  har man haft ett bra skydd, lång tid, till en låg årlig kostnad men man kommer inte att få tillbaka lika mycket som man betalt in. 

Detta är ett utmärkt bra sätt att ge sin familj skydd för framtiden till en låg kostnad. Försäkringsbolag är de som organiserar det hela men ett försäkringsbolag har inga magiska krafter som gör att det kan trolla fram extra pengar. Hela idén bygger på att det är lika mycket pengar in i systemet som sen betalas ut. Den här försäkringen har haft pensionärer som grupp. Det har fungerat bra så länge som många pensionärer har velat ge sin familj extra skydd. Dagens yngre pensionärer vill (eller kan) inte betala den här typen av årlig försäkring och då blir det färre som är med och delar på kostnaden. Då måste försäkringsbolaget antingen höja premien eller minska skyddet. Gör man inte det så drabbar det andra försäkringstagare i bolaget.

När man säljer en riskförsäkring är det extra viktigt att den som köper den förstår att det inte är ett sparande.

Den här modellen är inte poppis i “mappis” & “pappis” generationen. Dagens  unga pensionärer vill ha mer flexibla lösningar som  passar deras aktiviteter och resande. Vi har helt enkelt fått en ny generation unga pensionärer.

Det härmed bonus då? Nja det är samma krav som tidigare:  sälja mer och sänka kostnaderna. Syftet är att få alla anställda att dra åt samma håll. Hittills har vi klarat av att sänka kostnaderna men försäljningen går det sådär med. De som vill veta mer om hur systemet funkar kan läsa här på Folksam.se För den nyfikne men late: systemet gav 4 000 kr per person förra året. Ledningen får inte vara med i systemet.