Kom in i matchen Fotbollförbundet!

Denna blogg är som ni säkert märkt en blogg för hela gruppen för Ansvarsfullt Ägande. Den ger oss tre som jobbar här en möjlighet att kommentera vårt arbete och vår omvärld. I och med att vi arbetar med samma frågor, finns det nog en möjlighet att vi kommer att skriva inlägg i samma ämnen. Men även om vi är lika på arbetet, och ibland även i våra tankar, så har vi olika intressen. Ett intresse som jag, tyvärr, inte tycks dela fullt ut med mina kollegor är fotboll. Jo, jag vet att det kan vara fånigt att se 22 män eller kvinnor jaga en boll som förr tillverkades av gristarmar, och jag vet att fotbollssupportrar inte alltid vare sig uppfattas eller beter sig helt ok, men jag är trots det en fotbollssupporter.

Därför smärtar det mig extra att den sport och rörelse som jag finner så fascinerande och spännande nu vänder ryggen till när de verkligen kunde göra en skillnad. För samtidigt som det pågår ett folkligt engagemang, ett publicistiskt upprop och svenska politiker som agerar samfällt för den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak, så visar det svenska fotbollförbundet prov på synnerligen dålig fingertoppskänsla. Några supportrar till Örgryte, en förening som Dawit själv stödjer och som hans bror och barn är engagerade i, har bötfällts med 10 000 kronor för att de har satt upp denna banderoll på några av lagets matcher.

Free Dawit Isaak

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd hänvisar till kapitel 3 paragraf 17 i elitfotbollmanualen om anstötliga texter och symboler.

Som fotbollssuppporter kan jag bara beklaga att detta bötesföreläggande sker i fotbollens namn. Detta budskap är sannerligen inte stötande annat än möjligtvis i den diktatur som håller Dawit fängslad. Det positiva som detta har fört med sig har paradoxalt blivit att supportrar till landets olika klubbar nu sluter upp bakom Örgryte, och deras stöd för Dawit Isaak, genom att på olika håll på internet uttrycka sitt stöd för Örgryte och även att bidra till att betala klubbens böter.

Samtidigt som svenska fotbollförbundet har ett regelverk som är så inflexibelt att man baxnar så kan vi konstatera att fotbollen trots allt förenar, och även om förbundet inte är med på banan så är i alla fall supportrarna det.