Legogubbar, eller Legogummor

Ett tidigare inlägg på bloggen handlade en skolklass med 13-åringar som vänt sig mot att Toys R Us gör en distinkt könsuppdelning av sina leksaker i sina varukataloger.

Detta har lett till en diskussion bland några vänner i min bekantskapskrets.
En av dem berättar att de leksaker som hans tre-åriga son leker med är tydligt uppdelade efter kön. Inte bara efter vilka leksaker en pojke eller flicka “ska” leka med, utan även i vilka sammanhang manliga och kvinnliga dockor och leksaker förekommer.

Detta gäller i synnerhet Lego. Tydligen har mycket hänt i produktutvecklingen sedan jag själv lekte med Legogubbarna. Då var de en rätt oformerlig och könslös platsmassa med ett skevt leende på en avlång gul pjäs som föreställde ett ansikte och huvud.
Nu är dessa leksaker dock mycket utvecklade, och könsbestämda.

Under Lego.com kan man hitta några av de produkter som Lego säljer till 3-4 åringar.

Häststallet säljs komplett med hästar och en stalltjej.
I brandbilspaketet  finns det dock ingen flicka, utan där är det en brandman som är den medföljande “dockan”. Samma könsuppdelning på “dockorna” gäller för tankbilen (man) och för det lilla söta zoot  (kvinna).

För lite äldre barn, de mellan 5-6 år, är det egentligen samma könsuppdelning som gäller.
Notera stilen på tjejdockan. Lite åt Barbie och dumptruck som förvisso är lite modernare till snittet på legogubben…men det är en gubbe och det är deras typiska “enkla” stil.

Summan av kardemumman är att leksakstillverkare verkar ha en bestämd uppfattning av vilka barn som ska leka med vilka leksaker.  Då leksakstillverkarna, som Lego, är marknadsstyrda finns det dock alla möjligheter att påverka dem.
Antingen som 13-åringarna i Växjö, som helt sonika klagade hos Reklamombudsmannen, eller som vi på Ansvarfullt Ägande gör, att driva frågor om lika rättigheter för män och kvinnor, pojkar och flickor, på bolagsnivå.