Maxat ansvar på Max – no more Dole

Ibland är det svårt att se hur man som konsument kan bidra till förändringar i de företag där man är kund (även om vi på längre sikt definitivt gör det tillsammans). Därför är det extra roligt när en till synes enkel fråga plötsligt leder till resultat.

Att Dole är i blåsväder har väl inte undgått någon. För det första kritiseras bolaget för arbetsvillkoren på sina bananplantager, vilket dokumenterats av den svensk filmaren Fredrik Gerttens i filmen Bananas!*. Dole har därefter stämt filmaren för att försöka få stopp på visningen av filmen, något som dessutom i sig verkar kritiseras mer än filmens innehåll i sig.

Hur som helst så såldes Dole’s fruktsallader på Max restauranger. En kund lade märke till det och mejlade Max om “att det är djupt olyckligt att ni på Max väljer att ha fruktsallader, alternativt fler produkter, från Dole i ert sortiment”. Ett par veckor senare kommer svar!

“Det stämmer att vi köpt en fruktsallad som producerats av Dole. Med anledning av deras stämning har vi

1. Framfört vår syn på saken till Dole

2. Slutat att servera deras fruktsallad”

Där ser ni! Så lätt det var att ta ansvar, både som kund och företag. Bravo!

Nån annan som skippar Dole-bananerna på snabbköpet idag?

P.S. Max tar förresten ansvar på många andra sätt också. Bland annat CO2-kompenserar för sina burgare och så använder de bara vindkraftsel.