Molly eller Fredrika?

Vilken jurist är bäst? En som heter Molly eller tror du mer på en Fredrika? Inte borde väl namnet avgöra vem som är mest lämpad för sitt yrke? Men namnet kan kanske avgöra hur långt hon når i karriären?

Det misstänkte två amerikanska forskare som bestämde sig för att undersöka saken.
Resultatet? Jodå, kvinnor med namn som låter mer maskulina – som Cameron – verkar oftare bli domare än kvinnor med feminina namn. Om en jurist som heter Sue byter namn till exempelvis Kelly innebär det att hon har 5 procent högre chans att bli domare än om hon fortsatt heta Sue. I alla fall i South Carolina, som forskarna koncentrerade sin studie till.

Hur namnet kan stjälpa eller hjälpa karriären har diskuterats även i Sverige. Exempelvis i boken Byt namn och andra sätt att lyckas som journalist.  Men då har det inte handlat om mer eller mindre kvinnliga/manliga namn. Istället har bokförfattarna fokuserat på olika namntrender inom journalistskrået där de bland annat hävdar att man bör ha ett lite unikt namn för att nå framgång som journalist.

Om det verkligen stämmer är svårt att verkligen bevisa. Likaså att ett mer maskulint kvinnonamn skulle hjälpa en till toppen. Men tro på det kan man ändå. En av de amerikanska forskarna blev så ställd över sina forskningsresultat att han och hans fru – som själv är advokat – bestämde sig att döpa sin nyfödda dotter till Collins.