Vilse i Subtopia

27861465_7418d6c794Det är så väldigt enkelt att hylla mångfaldstanken helhjärtat. Alla vi tillsammans svart & vit, ung & gammal, kvinna & man, strait & queer – en enda stor smältdegel där vi alla älskar varandra. 

Denna bild är falsk och tom skadlig. Den gör att vi duckar för besvärande olikheter och vägrar se allt det som inte är så enkelt. Detta banar ibästa fall väg för svagsinta teorier om ras och kön i värsta fall för rasism och diskrimminering.

Mångfald handlar inte om att vara snäll, det är istället en naturlig följd av hur samhället ser ut. Den demografiska utvecklingen talar sitt tydliga språk: En åldrande befolkning, färre unga och en multietnisk befolkning. Så ser det ut. Get use to it!

3285318466_2cb44aab81Mångfald i företag är inte längre en smältdegel utan mer som en salladsskål där männiksor kan behålla sin identitet samtidigt som man integreras i företaget . Samma sak gäller för samhället i stort.

Så oavsett om du söker en styrelseledamot till ett företag, en fritidspedagog till ett dagis eller en kock till en restaurang: Fall inte i fällan att ta den person som är mest lik den person som senast gjorde jobbet bra utan välj den som har bäst kompetens och har störst talang.

Mångfald är inte enkelt. Människan är inte alltid god. Olikheter har genom hela vår historia använts som ursäkt för att ha ihjäl varandra. Varken präster, politiker eller poliser har kunnat sätta stopp för männiksorasens destruktivitet. Vår tid har dock något som aldrig tidigare funnits: Universella regler om Mänskliga Rättigheter. 

Subtopia då? Jo där var jag  idag och pratade om mångfaldVeckans Affärers seminarium. Trots mina 25 år i Stocktown hittade jag ändå vilse bara för att jag var dum nog att ta rygg på Karin Pihlsäter. Jag borde ha vetat bättre än att gå dit en politiker pekar.

http://bambuser.com/channel/Veckans Affärer