Coffee break anyone?

När jag jobbade som journalist så hände det att jag snöade in på vissa grejer. Kanske var det en förutsättning för att verkligen hitta och få tag på ordentligt med information. Säkerligen var det den egenskapen som fick mig att halka in till Folksam för 2,5 år sedan. Idag är det ansvar som är i fokus, antingen det handlar om företags ansvar – som Folksams eller andra bolags – eller ditt eget som privatperson. Du kan påverka långt mer än du tror, bara du bestämmer dig för det och ser till att du gör det. Dessutom är det ditt ansvar att göra det.

Några som tagit ansvar på flera olika sätt är kafferosteriet Johan & Nyström. De som driver det ser inte bara till att vi kan få en kopp riktigt gott kaffe. De tar också ansvar för var kaffet kommer ifrån.  Så här skriver de själva på rosteriets blogg:

“Hör välgörenhet och kaffe ihop frågar man sig och så är diskussionen igång. Från en specialkafferostares perspektiv är detta en av många frågor man dagligen fightas med. Jag försöker köpa in allt kaffe sjysst, med eller utan märke. Betala bra och vara en god människa helt enkelt. Ibland blir Fair Trade, ibland Direct Trade, ibland ekologiskt och ibland bara ett kaffe som är gott och prisvärt. ”

Jag tycker det fångar debatten om företags ansvar så otroligt bra. Hör välgörenhet och bilar ihop? Välgörenhet och försäkringar? Välgörenhet och kläder? Och är det välgörenhet när ett företag väljer schyssta avtal med sina leverantörer så att de anställda får den lön och de arbetsvillkor som är rimliga? Det spelar liksom ingen roll vad man kallar det. Välgörenhet eller inte. Att “betala bra och vara en god människa helt enkelt”, är inte det självklart för dig också?

Så här skrev jag om rosteriet när jag snöade in på kaffe, kort efter öppnandet hösten 2005.